Izvor: Blic, 14.Jul.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajte prilike a ne razloge

Jedino u čemu se u ovoj zemlji ne oskudeva jesu razlozi. Naročito za razna poskupljenja ili za uvođenja novih poreza i taksi. Slušajući kako pljušte obrazloženja, čini se da se upravljači više bave smišljanjem razloga za nove namete nego stvaranjem prilika da se živi bolje i pristojnije. Kad god treba popuniti manjak u budžetu ili državi pofali novac, smisli se već nešto novo.

Za namicanje para uvek se nađu objašnjenja kojima se gotovo stvara utisak da nema ničeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lakšeg od upravljanja državom. Dovoljno je, drugim rečima, da se smisli ubedljivo obrazloženje koje će čerupanje građana učiniti apsolutno logičnim i neizbežnim.

Maltene besprizivnim i božanski neumoljivim. Kaže se, na primer, da hleb mora poskupeti jer je brašno poskupelo, da više cene gasa nameću i više cene grejanja, da su porezi u svetu veći nego kod nas, te sledstveno tome, treba da se ugledamo na svet (ne u platama već u porezima). Pa ko može biti protiv toga? Kako iko razuman može osporavati sled cena, koje - kao u matematičkoj formuli - proizilaze jedna iz druge?

Eh, kada bi bilo tako jednostavno. Kad život, kako kaže Kundera, ne bi bio "negde drugde". Kada bi, po analogiji, druga strana, što će reći građani, koristila iste razloge, tada bi lako moglo da se zamisli da zaposleni, negde sredinom meseca, napuste posao sa obrazloženjem da su im prihodi dovoljni samo za dve nedelje. Ili da vozač autobusa, iz istih razloga, napusti vozilo sa pola trase. Ni tim obrazloženjima, baš kao ni vladinim, ne bi se moglo prigovoriti da su nelogič ni. Neka nas vlasti otuda poštede objašnjenja. Njihovo je da stvaraju prilike za bolji život, a ne razloge za loš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.