Daje se na znanje

Izvor: RTS, 14.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daje se na znanje

U Čoki je minulog vikenda održan četvrti Međunarodni festival dobošara "Daje se na znanje" na kome su učestvovali glumci i autentični dobošari iz Rumunije i Srbije. Pored veštine sviranja na dobošu i teksta, ocenjivao se i izlazak na scenu, garderoba i izgled svitka. Festival je ulepšalo takmičenje u pripremanju doboš-torti.

U vreme kada nije bilo radija i televizije, vesti su prenosili kuriri lokalne vlasti.  Opremljeni dobošem, prošli bi celim mestom i na svakom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ćošku, pred okupljenim narodom, izvikivali novosti.

"Mislim da su dobošari šaljive osobe, pune energije, specifične, čak mislim da vole malo i da popiju", zaključuje jedan od učesnika Međunarodnog festivala dobošara Danilo Kozić iz Sente.

Dobošara danas ima samo u nekim manjim mestima. Više ne primaju mesečnu platu nego nadnicu. Za jedno "vikanje" može da se zaradi osamsto do hiljadu dinara, otkriva nam jedan od retkih pravih dobošara Mihaj Čilag iz Padeja:

"Poslednji put sam dobovao u proleće, kada sam meštane Padeja obavestio da će mesna zajednica nagrađivati one koji najlepše urede zelene površine ispred svojih kuća."

Pobednici

Ove godine, najperspektivniji dobošar festivala postao je mladi Aleksandro Biberija iz Rumunije, za najorginalnijeg proglašen je Kikinđanin Jovan Čudanov, a za najautentičnijeg penzionisani glumac kikindskog Narodnog pozorišta Dušan Felbab.

Festival dobošara prati i takmičenje u pripremi doboš-torti. Najukusniju tortu napravila je Šari Katalin iz Čoke, najveću Udruženje žena iz Jazova, a najlepšu Žužana Kovač iz Padeja.

Na festivalu "Daje se na znanje" osim dobošara nastupile su mnoge  grupe, a posetioce je pozdravila i karnevalska povorka mažoretkinja i bubnjara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.