Dačić obeležio Sretenje na Oplencu

Izvor: Kurir, 15.Feb.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić obeležio Sretenje na Oplencu

Premijer je položio venac na Karađorđev grob u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu

BEOGRAD/TOPOLA - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je danas, povodom Dana državnosti, na jedinstvo jer nije vreme za eksperimente sa državnošću, nego da Srbija jedinstveno krene putem koji će je voditi ka sigurnoj budućnosti.Dačić je čestitao građanima Sretenje, Dan državnosti, i položio venac na Karađorđev grob u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je istakao da Srbija želi da u bućnosti izgradi modernu državu i da Sretenje ima poseban simbolički značaj za tu težnju."U Sretenjskom ustavu bilo je zapisano da država Srbija zavisi od turskog sultana, a danas su međunarodni uslovi takvi da Srbija mora da se bori za svoje državne i nacionalne interese", rekao je Dačić.

Ocenio je da je snaga naroda uvek bila u tome da prepozna šta je najbolje za Srbiju, a da su danas to evropski put i ocuvanje nacionalnih i državnih interesa.U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.Princ Aleksandar Karađorđević rekao je na obeležavanju Dana državnosti u Orašcu da su se na tom mestu pre 210 godina najugledniji Srbi dogovorili da podignu ustanak protiv otomanske okupacije."Za vođu su izabrali mog čukun-čukundedu Karađorđa.

Svaki put kada dođem u Orašac, osećam neizmeran ponos prema našim precima.Osećam i ogromnu odgovornost prema njihovom veličanstvenom dostignuću, obnovi srpske države. Treba da se sećamo da su vremena pre 200 godina svakako bila mnogo teža nego danas, i da su se očevi naše nacije sigurno suočavali sa neuopredivo većim preprekama od onih koje su pred nama danas", rekao je Karađorđević, navodi se u saopštenju dvora.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.