Dačić i Tači na kafi u Prištini

Izvor: Mondo, 25.Mar.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Tači na kafi u Prištini

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači popili su danas zajedničku kafu na marginama konferencije o razvoju zapadnog Balkana.

Foto: screenshot/youtube

Kako prenosi portal "Gazeta Ekspres", dvojica ministara razgovarali su uz kafu u hotelu "Svis dajmond" u Prištini, gde je održana neformalna ministarska konferencija o infrastrukturnim projektima u zemljama zapadnog Balkana.

Na konferenciji su učestvovali ministri spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i ministri infrastrukture zemalja regiona, kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Ministarski sastanak Zapadnog Balkana na kome se raspravlja o infrastrukturnim i ekonomskim pitanjima u regionu počeo je oko 10 sati u Prištini.

Na skupu su učestvovali ministri spoljnih poslova i infrastrukture, a Srbiju su predstavljali Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

Zamenik premijera i ministar spljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je na otvaranju skupa da nema stabilnog Balkana bez Kosova.

"Za Kosovo je ravnopravno učešće na ovoj konferenciji snažan signal da se bez Kosova ne može zamisliti stabilan Balkan, kao i integracija Balkana u Evropsku uniju", rekao je Tači na otvaranju skupa.

Kosovski šef diplomatije je izjavio da će Kosovo biti predvodnik u konsolidaciji mira i otvaranja novog poglavlja pomirenja na zapadnom Balkanu.

"Ova konferencija danas u Prištini za nas je još jedan korak dalje u ostvarivanju ovog značajnog cilja naše budućnosti, budućnosti naše dece", rekao je Tači.

On je ocenio da je Evropska unija počela proces saradnje u oblastima infrastrukture i energetike sa zemljama zapadnog Balkana i to ocenio izuzetno značajnim.

Komesar za politike dobrosusedstva i proširenja Johanes Han govorio je o značaju zajedničkih projekata zemalja zapadnog Balkana usredsređujući se na infrastrukturne i energetske projekte.

On je ocenio izužetno značajnim projekte na železnici i rekao da je to najbolji način ukidanja barijera za funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

Prema njemu, na isti način treba da se povezuju i glavni ekonomski centri i luke.

Zatražio je da zemlje budu realne i odrede prioritete što se tiče projekata koje finansira Evropska unija.

"Treba ponuditi najznačajnije investicije i pritom treba da budemo pažljivi da izaberemo prioritete. Takođe, ako smo odlučni da podržimo ekonomski razvoj treba da radimo zajedno", naveo je Han.

Evropski komesar je rekao da projekti ne treba da se zadrže samo na infrastruskturi i energetici, već da treba imati strateški pogled na razvoj koji će Balkan približiti EU.

Učesnicima konferencije se video porukom obratila i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, čime je završen deo konferencije koji je bio otvoren za medije.

Na skupu su učestvovali predstavnici Kosova, Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.