Dačić duguje izvinjenje građanima

Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić duguje izvinjenje građanima

Vili Brant se na kolenima izvinio svim žrtvama Aušvica, Tadić se izvinio u Srebrenici, Mesić u Jasenovcu, Đukanović zbog Dubrovnika... Samo Ivica Dačić i Socijalistička partija Srbije, koja je opet na vlasti, nemaju nameru da se izvinu građanima Srbije za sve što su nam učinili u deceniji njihove vladavine, a našeg stradanja.

Šta smo sve preživeli sa socijalistima

- Rat u Sloveniji

- Rat u Hrvatskoj

- Rat u Bosni

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bombardovanje SRJ

- Sankcije

- Najveća inflacija u istoriji čovečanstva

- Hapšenje, progon i likvidacija političkih protivnika

- Uništavanje institucija sistema pravosuđa, carine, policije, DB...

- Uništenje privrede i ekonomske moći pojedinca i porodice

- Šverc droge, oružja i nafte pod pokroviteljstvom države

- Bogaćenje klike na vlasti

- Pljačka naroda kroz piramidalne banke

- Stotine hiljada izbeglica, hiljade mrtvih i ranjenih, porušene kuće, zgrade i fabrike

- Bolnice bez lekova

- Odlazak čitavih generacija mladih u svet

Nacionalno pomirenje koje najavljuju DS i SPS nije ništa drugo do sporazum između do juče "na nož zavađenih" političkih protivnika kojim će se urediti njihovo bitisanje zasnovano na ličnim i partijskim interesima. Ali, taj sporazum može da se baci u koš ukoliko se vinovnici užasa devedesetih javno ne odreknu Miloševićeve politike i pre toga najdublje ne izvine svim građanima Srbije zbog patnji, izolacije, ratova i stradanja u kojima su mnogi izgubili živote, imovinu, zdravlje...

Izvinjenje je najmanje što es-pe-esovci mogu da učine za one koji su u tim suludim godinama izgubili svoje najmilije.

Sagovornici "Blica nedelje", međutim, ne očekuju da će nas SPS ikada udostojiti tog moralnog čina, o čemu svedoči i nedavna poseta najvišeg rukovodstva stranke grobu Slobodana Miloševića. Da li je to izvinjenje žrtvama njegovog režima, pita se Žanka Stojanović, majka jednog od poginulih radnika RTS-a u NATO bombardovanju 1999. Ona je, kako kaže, na to izvinjenje čekala čitavu deceniju i još ga nije dočekala.

- Osećam se prevareno, povređeno i poniženo. U momentima kada smo mi sahranjivali sinove, oni su svoje ženili. Nikada se niko od njih nije osvrnuo na nas, pa makar i da kaže da su okolnosti krive. Vrlo brzo su naše demokrate zaboravile žrtve i sve što se dogodilo. Za njih život teče, a nama je davno stao! Za nas roditelje pomirenja nema, jer niko iz SPS-a nikada nije stao pred nas, a kamoli pred spomenike naše dece. Nikada se oni neće izviniti. Koliko godina uopšte treba da pođe da bi se izvinili i šta će uopšte to izvinjenje promeniti deceniju nakon tragedije? - kaže Žanka Stojanović.

Istoričar Čedomir Antić smatra da ovde uopšte i nije reč o nacionalnom pomirenju, već o deklaraciji koja bi trebalo da pruži moralno opravdanje savezu dve partije:

- DS i SPS su u očima medija doskora bile najljući protivnici. To je političko i partijsko pitanje i odatle potreba da se taj čin sumnjive etičnosti zavije u omot opštenacionalnog interesa, pa još i pomirenja. Koliko je to besmisleno, govori i činjenica da je DS manjinsku vladu napadao pre svega zato što ju je podržavao SPS, a sada s istom tom partijom ulazi u koaliciju. Zato je ova zamisao deplasirana, partijska i motivisana političkom gramzivošću i interesima DS-a i SPS-a - smatra Antić.

Kako kaže, ako već žele to pomirenje, onda bi bilo logično da prethodno ukinu Zakon o lustraciji i prekinu sa napadima na bivši režim.

Međutim, ostaje pitanje kako da se mire socijalisti, čija je politika uništila državu, privredu, ojadila stotine hiljada građana, za vreme čije vlade su ubijani politički protivnici i neistomišljenici, sa demokratama koji su im bili ljuta opozicija.

I Branka Prpa, direktorka Istorijskog arhiva Beograda, smatra da izvinjenje nije dovoljan ustupak stranke poput SPS, koja je slika i prilika najgorih godina za Srbiju.

- Ne mislim da bilo koja od političkih strana treba da se izvinjava. Jer nakon izvinjenja sledi i oprost. Žrtve, rasturene porodice i domovi, uništeni životi... sve bi to u jednoj reči bilo zaboravljeno. A nisu stradali političari, već narod, običan čovek, svako od nas - kaže Prpa, i dodaje da je osim neophodnog sankcionisanja odgovornih, ključno da se čitav problem istrgne iz političkog konteksta.

- Neko svakako bude odgovoran. Razgovor o toj odgovornosti ne može pokrenuti niko drugi do državni organi, koji bi samim tim uključili čitavo društvo u dijalog na slučaju pojedinaca. Ovde postoje dve mogućnosti - da se oprosti i da se sankcioniše. Ne može niko, nijedan političar na ovom svetu da prima izvinjenja u naše ime, ako mi ne želimo da ga prihvatimo. To nije pitanje političkih elita. Neophodno je da se među građanima, političarima i pojedincima u dijalogu utvrdi odgovornost i odgovori na pitanje šta se zapravo događalo tih godina. Tako delaju ljudi koji misle na budućnost, a ne oni koji misle na privremeni politički brak iz koristi - objašnjava Prpa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.