Dačić: Stabilna situacija uprkos rizicima

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Stabilna situacija uprkos rizicima

Bezbednosna situacija u Novom Pazaru stabilna, ocenio ministar Ivica Dačić. Srbija teži evropskim integracijama i želi da bude demokratska država, zasnovana na principima nacionalne ravnopravnosti i ekonomskog razvoja, istakao ministar.

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je u Novom Pazaru da je bezbedonosna situacija u toj sredini stabilna.

Dačić je novinarima rekao da je za Srbiju naročito važno što se u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalno mešovitoj sredini nije dogodio gotovo nijedan incident koji u osnovi ima međunacionalni sukob.

Ministar je ocenio da je, sa bezbedonosnog aspekta, ipak, to područje moguće mesto za izazivanje međunacionalnih sukoba.

"Naravno da će ovo područje biti latentno interesantno mnogima koji nisu oduševljeni što će Srbija biti članica EU i da će svakako, možda, ovo biti mesto gde će se ponovo zasejati neke nove klice nacionalne isključivosti i međunacionalnih sukoba", upozorio je Dačić.  

Na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Novi Pazar, Dačić je naglasio da Srbija teži evropskim integracijama i želi da bude demokratska država, zasnovana na principima nacionalne ravnopravnosti i ekonomskog razvoja.

"Za budućnost Srbije je veoma bitno da svi građani budu uključeni u sve državne strukture, a Srbija oseća sve građane kao svoje i poverava im i najznačajnije i najpoverljivije poslove", rekao je Dačić.

Cilj policije i građana isti

Kako je naglasio, policija ne poznaje narode i manjine, a redovi policije otvoreni su za dobre ljude, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ministar je dodao da je cilj policije i građana isti i da se odnosi na očuvanje stabilnosti i bezbednosti, kao i borbu protiv svih oblika kriminala, terorizma i ekstremizma.

Dačić je rekao da je posao policije da pruža stabilnost, da se bori protiv svih oblika narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitea i svih oblika kriminala, kao i obezbeđivanja javnog reda i mira.

"Naši prioriteti su mir i stabilnost, broba protiv kriminala, korupcije i terorizma, sprečavanje krijumčarenja preko granice i administrativne linije", naveo je ministar.

Policija se uspešno nosi sa bezbednosnim rizicima 

"Srpska policija je prilikom boravka američkog potpredsednika Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva pokazala da ume uspešno da se nosi sa bezbednosnim rizicima", naglasio je Dačić.

Povodom predstojeće fudbalske utakmice Crvena zvezda - Novi Pazar, koja se igra u subotu u Novom Pazaru, ministar je rekao da visoki bezbednosni rizik, pored huliganstva, dodatno komplikuju, kako je rekao, mogući ispadi navijača na međunacionlanoj osnovi.

Povodom pojačanog obezbeđenja administrativnog prelaza prema Kosovu I Metohiji i dela državne granice prema Crnoj Gori proteklih dana, Dačić je rekao da je veći stepen bezbednosti bio primenjen zbog poseta visokih zvaničnika Srbiji.

"Imamo jednu veoma ironičnu situaciju u kojoj Srbija mora da izdvaja desetinu miliona za obezbeđivanje granica, a kada jednog dana uđemo u Evropsku uniju te granice će biti izbrisane", istakao je Dačić.

Ministar je ukazao da policija intenzivno kontroliše nezakonite aktivnosti na administrativnoj liniji prema Kosmetu i na graničnom prelazu prema Crnoj Gori i založio se za pojednostavljivanje procedure protoka ljudi na, kako je rekao, mestima gde nikada nije postojala granica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.