Dačić: Nema dogovora sa Prištinom, Vučić ponudio ostavku

Izvor: Press, 03.Apr.2013, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema dogovora sa Prištinom, Vučić ponudio ostavku

- I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora - rekao je Dačić novinarima u Briselu.
On je dodao da je delegacija Srbije bila jedinstvena a da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi.
Dačić je izjavio da mu je vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je bio u delegaciji Srbije, ponudio ostavku koju on nije prihvatio.

- Svestan težine problema, Vučić mi je u jednom trenutku u toku dana ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio - kazao je Dačić obraćajući se novinarima nakon više od 13 sati razgovora u Briselu.
Upitan da li Srbija sa ovakvim ishodom može da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, Dačić je rekao:
- To nije najvažnije pitanje ali je postalo deo ovog problema. Očigledno, ukoliko ne bude pozitivnog ishoda dijaloga da je veoma teško doći do datuma.

Dačić naredne korake u dijalogu očekuje sledeće nedelje i ističe da nema puno vremena. 

- Mi ne krijemo ništa od našeg naroda. Ono što je predlog - teško da bi neko u normalnoj situaciji mogao da oceni kao pravdu. Drugo je pitanje da li mi imamo drugo rešenje i da li imamo drugu mogućnost. To je stvar za analizu- rekao je predsednik Vlade Srbije. 

Prema njegovim rečima, načinjeni su značajni iskoraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom i u smislu međusobnog razumevanja, ali i dalje postoje različiti prilazi kako se neki problemi mogu rešiti. 

- Priština se plaši da ZSO ne bude neka nova osnova za separatizam, sa druge strane naš narod na KIM ne prihvata da ta zajednica bude bez ikakvih ozbiljnih ovlašćenja. Za svaki narod je važno ko ga čuva, ko ga brani, ko ga tuži, sudi... i zato je važno da ovom pitanju priđemo razumevajući jedni druge- rekao je Dačić. 

Upitan da li veruje u dogovor, Dačić je podsetio na svoje ranije reči: 

- Jednom sam rekao da samo silom možete da nas izbacite sa pregovora jer nama je svima interes da dođemo do dogovora ali nekako fali taj završni udarac, još ne postoji dovoljan nivo poverenja da bismo došli do jedne tako krupne odluke

On je ponovio da Srbija, iako ne dođe do dogovora, ostaje privržena dijalogu u svakom formatu, na svakom mestu, pa čak i direktno sa prištinskim vlastima bez posrednika. 

Povodom informacija o povišenim tonovima učesnika sastanka, Dačić kaže da toga uvek ima a da je juče atmosfera bila malo napetija zbog toga što se procenjivalo da je ovo poslednji dan za dogovore. 

- Ali naš zaključak jeste da i mi i Priština moramo da šaljemo samo dobre poruke za naše građane i naše međusobne odnose- zaključio je Dačić. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.