Dačić: EU ne ceni naš trud

Izvor: B92, 21.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU ne ceni naš trud

Beograd -- Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić ocenio da je mala granica između evropskog i antievropskog raspoloženja u Srbiji.

On je dodao da, ukoliko Evropska unija to ne shvati, naš evropski put može doći u veliku opasnost. EU je neodmrzavanjem Prelaznog sporazuma "osnažila zamajac antievropskih snaga u Srbiji koje govore da, zapravo, nikada nećemo ni ući u Uniju", rekao je Dačić za Večernje novosti.

"Ovim potezom EU je pokazala da ne ceni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na adekvatan način ono što je ovde urađeno, ali i dalje mislim da treba da nastavimo započetim putem. Treba da pripremamo zemlju za ulazak u EU i postepeno harmonizujemo naše zakonodavstvo", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, predlog potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića da Srbija jednostrano primenjuje Prelazni sporazum "uopšte nije Dinkićev predlog".

"Na poslednjoj sednici Vlade dogovoreno je samo da se napravi dobra analiza šta bi značio takav potez. Ali, neki ljudi iz ove vlade usvojili su manire ponašanja iz prethodne. Nisam pristalica da unutar vladajuće koalicije postoji nekakvo takmičenje u popularizaciji ideja. Bolje je da se takmiče sa opozicijom", kazao je Dačić.

Na primedbu da su u G17 plus ubeđeni da će se o tom predlogu glasati već na sledećoj sednici Vlade i hoće li ministri iz SPS-a biti "za", Dačić je rekao "još nismo dobili takav predlog", a da SPS želi "da idemo evropskim putem, ali da time ne uništimo domaću proizvodnju".

Na primedbu da je taj evropski put "preprečio" Ratko Mladić i da li Ministarstvo unutrašnjih poslova zna gde bi mogao da se krije, Dačić je kazao da "ministarstvo ne raspolaže nikakvim operativnim saznanjima o njima".

Za državu bi bilo najbolje kada bi se postigao dogovor o dobrovoljnoj predaji Mladića i Gorana Hadžića, ocenio je Dačić dodavši da je, "bez sumnje, Mladićev profil nešto drugačiji od Karadžićevog".

"Ali, cela zemlja je s jedne strane ucenjena Mladićevim izručenjem, a opet postoji i nezanemarljiv negativan odnos građana prema Tribunalu. Zato je, ponavljam, za celokupnu političku stabilnost dobrovoljna predaja najbolje rešenje", rekao je Dačić.

Na pitanje može li odnos EU prema Srbiji da "istera" SPS iz Vlade, Dačić je odgovorio - "mi u Vladu nismo ni ušli zbog Evrope".

"Ne bismo bili u Vladi ako bi došlo do kršenja koalicionog sporazuma, narušavanja pitanja statusa Kosova ili nepoštovanja principa socijalne pravde", rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.