Dačić: Država do sada nije posvećivala pažnju Rankoviću

Izvor: Press, 20.Avg.2013, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Država do sada nije posvećivala pažnju Rankoviću

"Dugogodišnji ministar unutrašnjih poslova, Ranković je ostavio dubok trag u organima bezbednosti", rekao je Dačić i naveo da će zatražiti od državnih arhiva da se nađu snimci sa Rankovićeve sahrane.
Podsetivši da je Ranković na Brionskom plenumu razrešen svih funkcija a kasnije isključen i iz Saveza komunista, Dačić je istakao da Ranković kao jedna od najistaknutijih ličnosti socijalističke Jugoslavije, objektivno nikada nije doživeo političku rehabilitaciju.
"Suština >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njegove smene nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije", rekao je Dačić ne želeći da ulazi u istorijske procene uloge određenih ličnosti, ali da moramo, kako je rekao, da imamo sećanje na važne ličnosti iz istorije MUP-a.
Država, prema njegovim rečima, do sada nije posvećivala pažnju Rankoviću, a srpski narod je o njemu najbolje iskazao mišljenje na sahrani, sa koje gotovo da nema snimaka.
"Zatražiću od državnih arhiva da se nađu snimci sa te sahrane, ima samo privatni snimak porodice", rekao je on i naveo da su verovatno organi brzbednosti zaplenili sav taj materijal.
Na njegovoj sahrani bilo je, naveo je ministar unutrašnjih poslova, više od 100.000 ljudi, što je, kako je istakao, bio nezabeležen politički događaj.
Sahranjen je uz skandiranje "Leka, Leka", podsetio je Dačić i naveo da Srbi sa Kosova i Metohije sa velikim poštovanjem govore o Rankoviću.
"Možda sam ja danas jedan od retkih koji se zalaže za rehabilitaciju nekoga iz tog partizanskog pokreta", rekao je on.
Na vencu koji je Dačić položio posalo je "Aleksandru Leki Rankoviću - ministar Dačić", a komentarišući zašto je položio venac na Rankovićev grob a da prethodno nije otišao na Titiov grob, Dačić je naveo da je ovde došao kao ministar unutrašnjih poslova.
On je podsetio da u MUP-u svake godine polažu vence na grobove značajnih ličnosti, od prvog ministra Jakova Nenadovića, pa do Slobodana Penezića Krcuna.
"U svakom slučaju Aleksandar Ranković ima svoje mesto u srpskoj istoriji", rekao je Dacicć ne želeći da ulazi u raspravu partizani - četnici.
"Govorim o tome da je posle smene Rankovića usledila antisrpska politika koja je dovela do Ustava iz 1974. godine i potpunog rasturanja Srbije", rekao je Dačić, koji se posle polaganja venca rukovao sa članovima Rankovićeve porodice.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dačić odao počast: Leka Ranković je bio veliki Srbin!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013

Ministar policije položio venac na grob srpskog bezbednjaka iz vremena SFRJ, žrtve Titovog progona..BEOGRAD -  Nije zaboravio prethodnika...Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, povodom 30 godina od smrti Aleksandra Rankovića, položio je venac na njegov grob u Aleji zaslužnih građana i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.