Da svi postanu e-građani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 12:32

Da svi postanu e-građani

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da država pokušava da ubedi građane da postanu e-građani, neko ko elektronski komunicira sa državom putem esandučeta tako što će koristiti usluge eUprave.

Ona je na otvaranju šaltera za podršku građanima u otvaranju naloga na portalu eUprava u opštini Stari grad rekla da svi građani na takvim šalterima dobiju svoje parametre pomoću kojih će komunicirati sa državom.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je objasnila da je dovoljno da građani sa sobom na šalter ponesu mobilni telefon ili tablet i u njih unesu parametre koje su dobili, i da će na taj način postati e-građani, nakon čega se sva komunikacija sa državom odvija elektronski.

"Vi morate da postanete e-građanin, jer time postajete moderan građanin koji sebi i svojima štedi vreme i novac", poručila je Obradović.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović istakao je da je uvođenje eUprave jedan od prioriteta.

On je rekao da je cilj uvođenja eUprave da se građanima olakša obavljanje administrativnih poslova i da opština postane brz i efikasan servis okrenut građanima.

Marjanović je istakao da je postojanje eUprave dokazalo da republički, opštinski i gradski organi mogu efikasno da sarađuju kada su u pitanju zahtveni procesi kao što je imunizacija.

Izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović rekla je da je posebno raduje što se otvaranjem ovog šaltera lansira nova generacija digitalnih usluga za građane i privredu i promoviše 140 punktova širom Srbije na kojima se građanima nudi pomoć u otvaranju naloga na portalu eUprave.

Ona je navela da se cela inicijativa sprovodi u okviru programa za unapređenje elektronske dostave koji se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom za IT i Evropskom bankom za obnovu i razvoj sa ciljem "da se svi zajedno rasteretimo birokratije".

I direktor kancelarije za IT Mihajlo Jovanović pozvao je građane da postanu e-građani i da bezbedno pristupaju različitim uslugama na portalu eUprave.

On je naveo da su na portalu eUprave dostupne "na stotine usluga", naglasio da je u ovom trenutku sigurno najzanimljivija usluga dece za predškolske ustanove i osnovne škole, i podsetio da je od nedavno omogućen i kompletan elektronski upis u srednje škole.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.