Da ste ziveli u Beogradu 1931 fotke na Instagramu bi vam izgledale ovako

Izvor: medio.rs, 20.Apr.2016, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da ste ziveli u Beogradu 1931 fotke na Instagramu bi vam izgledale ovako

Nekima je suđeno da postanu svetski putnici i da zavire u mnoge delove planete, dok postoje i oni drugi, koji ceo život ostanu u jednom gradu, ali kroz njega vide ceo svet. U ovu drugu grupu spadaju beogradski fotoreporteri iz prve polovine prošlog veka Aleksandar Aca Simić i Svetozar Grdijan.

Simić i Grdijan su među prvima prikazali Beograd kroz prizmu reporterske fotografije umetničke vrednosti. Kao i mnogi koji su živeli tokom prve polovine 20. veka i obojica su osetili >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << udare svetskih sukoba.

Simić je bio fotoreporter i novinar, fotografisao je aktuelne događaje, ostvario je i jedan broj portreta istaknutih ličnosti, pokazivao je osetljivost za ulične prizore i anegdotske situacije. Njegov rad je na neko vreme čak bio i prekinut jer je u jednom periodu radio za okupacijske novine, ali se svakako smatra velikanom fotografije.

Fotografije Grdijana prikazuju turbulentni period od 1930. do 1941, koji prate nagoveštaji drame koja je kulminirala izbijanjem Drugog svetskog rata i slomom države. Tokom Drugog svetskog rata, pod nedovoljno jasnim okolnostima, posle više hapšenja i saslušanja od strane Gestapoa, deportovan je u koncentracioni logor Dahau gde je i preminuo.

Njihova dela su ostavila dubok trag, iako u to doba nisu bili toliko cenjeni. Oni su bili zaduženi da "trknu na teren" i "čvaknu" sve ono što im novinar kaže da urade.

Zato je njima u čast tokom "Dana Beograda" postavljena izložba fotografija "Beograd na snimcima fotoreportera 1918-1941", koja će dva meseca vraćati sve Beograđane u istoriju na Savskoj promenadi.

Zahvaljujući njima možemo videti kako se reklamirao svetski horor hit "Fantom u operi", kako je izgledao izbor za mis jugoslovenskog filma i bal Filmskog društva, vaterpolo i fudbalska utakmica, međunarodno takmičenje damskih frizura...

Njihovi radovi se smatraju vrhunskim dometom predratnog srpskog žurnalizma.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.