Da se ne zaborave Miloševićeva zlodela

Izvor: Blic, 10.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da se ne zaborave Miloševićeva zlodela

Deklaracija o političkom pomirenju koju već danima najavljuju lideri DS i SPS piše se u predsedničkim kabinetima, u tajnosti čak i od užih rukovodstava obe stranke. Iako je u pitanju politički dokument koji bi, po statutima obe stranke, trebalo da prođe verifikaciju Političkog saveta i Predsedništva, kako „Blic" saznaje, stranačka procedura je u ovom slučaju zanemarena.

Misteriozni dokument, donedavno najavljivan čak i kao deklaracija o nacionalnom pomirenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izaziva mnogo nedoumica u javnosti, ali i u među članovima stranaka. Glavna pitanja su da li će taj dokument imati obavezujući ili protokolarni karakter, da li će njime dve stranke pokazati dobru volju da rade na istim ciljevima u budućnosti i sprovode koalicioni ugovor, ili će na neki način podsticati političku amneziju.

Među uglednim članovima Demokratske stranke, kako „Blic" saznaje, vlada veliko nezadovoljstvo pre svega zato što sa sadržinom dokumenta nisu upoznati. Iz njihovih nezvaničnih komentara, koje je novinar „Blica" slušao u Skupštini Srbije, može se zaključiti da se pribojavaju da bi taj dokument mogao biti neka vrsta abolicije donedavnih žestokih političkih protivnika iz SPS.

- Ne vidim što da se mirimo - rekao je juče lider LSV Nenad Čanak i istakao da o pomirenju „ne može da se govori dok god SPS ne učini otklon od njenog nekadašnjeg lidera Slobodana Miloševića, kao što je i u Sovjetskom Savezu svojevremeno tamošnja partija napravila otklon od Staljina".

Čanak je, navodeći da je samo iz Vojvodine u vreme vlasti Miloševića otišlo 200.000 ljudi, istakao da niko nema razloga „ni da glorifikuje, ni da relativizuje prošlost, ali da ima razloga da se ubice i zločinci nađu pred licem pravde".

Koalicioni partneri demokrata iz „Za evropsku Srbiju" u javnosti su već više puta istakli da ne razumeju o čemu bi ta deklaracija mogla da govori kad je između dve stranke već potpisan koalicioni dogovor kojim se regulišu budući zajednički rad i principi.

Istoričari s kojima je „Blic" kontaktirao povodom sličnih primera u prošlosti, ne mogu da se sete da je bilo nekih sličnih deklaracija. Uglavnom navode političke poteze koji su pokazivali odustajanje stranke od dotadašnje politike, koalicione sporazume ili privremene saveze koji su činjeni iz pragmatičnih razloga. Ničeg trajnog nema u tim dogovorima. To, naravno, ne implicira da će i sada tako biti.

- Teško je napraviti paralelu sa sličnim događajima u srpskoj istoriji, pre svega jer nikada nije bilo političke priče s tolikim elementima sapunice kao u slučaju DS i SPS - kaže za „Blic" istoričar Čedomir Antić.

Politički protivnici u nedavnoj srpskoj istoriji mirili su se pod pritiskom, kao što je slučaj sa naprednjacima i radikalima početkom 20. veka, ili zbog ratnog pragmatizma, kao partizani i četnici. Svi ti savezi bili su kratkotrajni. Tokom devedesetih srpska opozicija bila je razjedinjena i u stalnom sukobu i zabeleženi su brojni pokušaji ujedinjenja s ciljem da pobede Slobodana Miloševića, podseća Antić.

- Nije jasno zašto sad insistiraju na pomirenju kad se zna da je demokratama čak smetalo kad SPS glasa za reformske zakone, proteklih godina. Pitanje je da li DS ovom deklaracijom odustaje od osude politike Slobodana Miloševića, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da su socijalisti ove izbore dobili na veoma tvrdoj retorici i na insistiranju da nastavljaju Miloševićevu politiku - upozorava Antić.

Istoričar Predrag Marković, odnedavno i član Glavnog odbora DS, kaže da ne zna šta piše u dokumentu, ali smatra da je namera verovatno da se patriotske i državotvorne ideje pomire s reformističkim idejama i idejama integracije u EU, da više ne bude podela „ili Evropa ili Srbija". On takođe podseća da su u skorašnjoj istoriji savezi velikih političkih rivala trajali kratko i da su se neslavno završavali.

- Međutim, politička prošlost ne treba da se pamti kroz istoriju sukoba, proganjanja i neprijateljstava. Trebalo bi da postoje i druge političke uspomene. Naš politički život nije počeo 1991. i ne mogu tih nekoliko godina da nam budu jedini standard. Ne možemo političku budućnost graditi na najgorim godinama - kaže Marković za „Blic".

Deklaracija o političkom pomirenju između DS i SPS biće najverovatnije potpisana danas.

Dana Drašković: Amnestiranje zločinaca

- Ne može biti pomirenja i ne treba da ga bude. Zašto bi se mirili sa onima koji su ubijali, prebijali i upropastili Srbiju. Predsednik Boris Tadić je dao zakletvu da će se brinuti o Srbiji, a to znači i o onima koji su poginuli, o njihovim porodicama, o žrtvama užasnog vremena koje je proizveo SPS. Da se Dačić odrekao te politike, da je osudio to vreme, možda bi pomirenje imalo smisla, ali ovako je ne samo nepotrebno već znači i amnestiranje zločinaca - kaže za „Blic" Danica Drašković, jedna od najvećih žrtava Miloševićevog vremena tokom koga je hapšena, prebijana i u atentatu

ostala bez brata.

Veljko Stambolić: Uvod u političku amneziju

- Bojim se da će deklaracija o pomirenju značiti uvod u političku amneziju. Mi i inače imamo kratko pamćenje. Socijaliste niko ne može da abolira za zločine koje su izvršili, ali ništa me više ne može iznenaditi u ovoj zemlji. Naravno, bolje je da demokrate ostanu na vlasti nego da su na vlast došli radikali, ali smatram da je koalicioni sporazum između dve stranke sasvim dovoljan i ne vidim opravdanje da se piše deklaracija o pomirenju - kaže za „Blic" Veljko Stambolić, sin ubijenog Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije i jednog od političkih protivnika Slobodana Miloševića.

Šta nikada nećemo zaboraviti Ko je bio na vlasti

-Ratovi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu i Metohiji SPS

-Inflacija i socijalna beda SPS

-Izolacija SPS

-Bombardovanje Srbije (1999) SPS, SRS, JUL

-Između 700.000 i 900.000 izbeglih i raseljenih SPS, SRS, JUL

-Ubistva i atentati na političke protivnike (Stambolić, Ćuruvija, Pantić, Vuk Drašković) SPS, SRS, JUL

-Hapšenja političkih protivnika („Otpor", Vuk i Danica Drašković) SPS, JUL

-Prebijanje građana na demonstracijama (najžešće 1996-1997) SPS, JUL

-Zatvaranje medija i novinara (1997-1998) SPS, SRS, JUL

-Gubljenje teritorija (Kosovo) SPS, SRS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.