Da se i lokalci pitaju u parkovima prirode

Izvor: Megafon.co, 07.Avg.2020, 22:14

Da se i lokalci pitaju u parkovima prirode

Foto – Udruženje Stara planina

Iako zaštićena prirodna dobra predstavljaju regije sa izraženim prirodnim bogatstvom, lokalne zajednice i meštani u najvećem broju slučajeva od njih imaju vrlo malo ili nemaju nikakve koristi, podsećaju iz udruženja Stara planina. A osim toga, odluke se donose bez konsultovanja sa njima.
Aktivisti ovog udruženja zato su pokrenuli peticiju za promenu modela upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima u parku prirode Stara planina.
Pridružite >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << se borbi Peticiju pod nazivom – Neophodno je da i lokalne zajednice budu deo upravljačke strukture zaštićenih prirodnih dobara a to znači da učestvuju u planiranju i sprovođenju svih aktivnosti u zaštićenim prirodnim dobrima – možete da potpišete OVDE.
Peticijom se traži da Srbija šume, kao glavni upravljač parkovima prirode u Srbiji, ne bude jedini upravljač. Aktivisti ovog udruženja zalažu se za primenu francuskog modela upravljanja prirodnim dobrima.
Dragan Taškov iz udruženja Stara planina kaže da je neophodno da građani i lokalne samouprave utiču na odluke koje se tiču parka prirode Stara planina, koji je i najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji.
Dodatni problemi meštana opština koje gravitiraju ka Staroj planini jesu što za svaku dozvolu u parku prirode građani moraju da se obrate resornim ministarstvima. Dok gradska uprava nema nikakve ingerencije.
Potpisi su prikupljani i na terenu – u Pirotu, Dimitrovgradu, Knjaževcu i Zaječaru.
Foto – NKD

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.