Da ohrabrimo žene da prijave nasilnike; Zašto ne bismo znali da u našem okruženju živi osuđeni pedofil?

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 19:57

"Da ohrabrimo žene da prijave nasilnike"; "Zašto ne bismo znali da u našem okruženju živi osuđeni pedofil?"

Beograd -- "Javnost mora da ima uvid u registar pedofila. Jer, zašto mi kao roditelji ne bismo znali da li u našem okruženju živi neko osuđen za pedofiliju?"

Ovako za B92.net objašnjava potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović zašto bi registar pedofila trebalo da bude javan, za šta se ona već založila.

"Pedofilija je ogroman i strašan problem, koji pogađa celo društvo i predstavlja najgrublje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kršenje prava dece na normalno detinjstvo i odrastanje. Srbija ima registar pedofila ustanovlјen 2013. godine kroz 'Marijin zakon', ali je neophodno da on zaista zaživi, da se redovno ažurira i da javnost može da ima uvid u njega", navodi Mihajlovićeva.

"Jer, zašto mi, kao roditelji, ne bismo znali da li u našem okruženju živi neko osuđen za pedofiliju?", pita ona.

Prokomentarisala je i reakcije dela javnosti kada su naše glumice iznele tvrdnje da su seksualno napastvovane, gde su mnogi neupitno stali na stranu potencijalnih zlostavljača:

"Ukoliko želimo da suzbijemo nasilje nad ženama, kao i seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena kao jedan oblik rodno zasnovanog nasilja, onda moramo da podržimo žene, da im verujemo i da ih ohrabrimo da nasilnike prijave", navodi Zorana Mihajlović.

Kako kaže, ako deo javnosti osuđuje žene i kritikuje ih zbog toga kada su i zašto progovorile, jasno je zašto je ovo ozbiljan društveni problem, koji nije lako iskoreniti.

"Isto tako važno je da shvatimo da od pružanja adekvatne podrške ženi koja je skupila hrabrosti da progovori zavisi i da li će druge žene sa sličnim iskustvom prijaviti nasilnika ili ćemo živeti u društvu u kojem je normalno da postoje oni koji žene povrešuju, ponižavaju i maltretiraju", ističe ona.

"Verujem da smo kao društvo dovoljno zreli da pokažemo da li nasilje osuđujemo samo deklarativno ili smo spremni da stanemo uz žrtve bez obzira na to ko je nasilnik", objašnjava.

Pročitajte još:

Skandalozne izjave srpskog jutjubera: "Same ste krive ako ste silovane" VIDEO

"Hteo je da pljune u lice našem narodu" - Merima Isaković o Lečićevom poligrafu

Jelena Tinska: "Šta će da bude kada ga oslobode?"

Upitana da prokomentariše, da li su trenutno važeće zakonske kazne za seksualne prestupnike adekvatne i ima li prostora za njihovo pooštravanje, kao i za bolju zaštitu žrtava, Mihajlovićeva nam je odgovorila:

"Država je u prethodnih nekoliko godina unapredila svoj zakonodavni okvir u oblasti nasilja nad ženama i devojčicama".

Dodaje da su izmenama Krivičnog zakonika uvedena krivična dela proganjanje, polno uznemiravanje i sakaćenje ženskog polnog organa. Takođe, kazne predviđene Krivičnim zakonikom za seksualne prestpunike kreću se od 6 meseci zatvora do doživotnog zatvora.

"Usvojili smo i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 2017. godine i taj zakon je doprineo novoj pravnoj sigurnosti žrtvama porodičnog nasilja", podseća ona.

U odgovoru na naše pitanje ističe da je zakonom, između ostalog, propisano da se nasilnik, u slučaju nasilja, iseli iz porodičnog doma, kao i da dobije meru privremene zabrane prilaska ženi, a kako kaže, uskoro će biti usvojena i Strategija za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja usklađena sa međunarodnim preporukama, a novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti predviđa i odredbe kojima se zabranjuje svaki oblik seksualnog uznemiravanja žena.

"Zakonski i strateški okvir je tu, ali važno je da shvatimo da je borba protiv nasilja odgovornost svih nas, celog društva od državnih institucija, nevladinog sektora, medija i svakog građanina i građanke i da svi treba da doprinesemo njegovom iskorenjavanju, boreći se protiv rodnih stereotipa i predrasuda kojima se štetni obrasci održavaju", zaključuje Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.