Da li znate da u Srbiji postoje PRAŠUME? Ovo su ČAROBNA mesta na koja ljudska noga nije kročila (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2020, 18:56

Da li znate da u Srbiji postoje PRAŠUME? Ovo su ČAROBNA mesta na koja ljudska noga nije kročila (VIDEO)

Na nekim mestima u ovim prašumama ljudska noga nije kročila.

Srbija je zemlja bogata florom i faunom. A da li ste znali da u našoj zemlji postoje prašume?

Prašuma, a nekada se naziva i "stara šuma" je šuma u kojoj čovek nije imao uticaja na vegetaciju. Ove šume, drugim rečima kazano, su delovi zemljišta u kojima je priroda kreirala vegetaciju. Tako, ako bismo se pozabavili podelom, uglavnom razlikujemo prašume umerenih krajeva i tropske prašume.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
U Srbiji jedna od najpoznatijih, mada ni za nju ne zna mnogo ljudi, postoji Vinatovačka prašuma. Ova prašuma naazi se na teritoriji opštine Despotovac. Takođe, postoje podaci da u ovoj prašumi više od 350 godina nije posečeno ni jedno drvo. Ovo je, u vreme kada čovek i ne mari za prirodu, koliko bi trebalo i koliko mora, odlična vest. Ukoliko drvo i padne, palo je jer se osušilo ili je staro, dakle prirodnim putem.

Danas je Svetski dan prašuma. 🌳🌲🌱🌿🍃 Srbija ima jednu prašumu - Vinatovača. Nalazi se na teritoriji opštine Despotovac. Postoje tvrdnje da u ovoj prašumi preko 350 godina nije posečeno ni jedno drvo.

Ovaj prirodan rezervat mračne bukove šume nije poznat široj javnosti. pic.twitter.com/mrb3sfCapd

— Jovana Ćirković (@rilivadivuk) September 14, 2020

 Ono što je, takođe, ohrabrujuće je i činjenica da je pod zaštitom prvog stepena. Vinatovača rast između 650 i 800 metara nadmorske visine, a najviše stablo u ovoj šumi dostiže visinu od oko 45 metara. Ljubitelji prirode, osim prašume na Beljanici, u ovom kraju obilaze i Lazarev kanjon sa pećinom, Krupajsko vrelo i Resavsku pećinu.

Još jedna prašuma koja krije pravo bogatstvo je i prašuma koja se nalazi u blizini Majdanpeka i zove se Felješana. Felješana je jedan od najstarijih rezervata prirode u Srbiji jer je tu očuvana šuma mezijske bukve stara više od tri veka.

Treća, ali ne i manje bitna je prašuma na planini Boranja iznad Krupnja, koja je takođe  bukova prašuma. Poznatija je pod imenom Danilova kosa. I ona  je pod najstrožom zaštitom države. Od 1956. godine zabranjena je seča ove šume, i osim istraživačko-naučnih delatnosti, nikakve izmene ne smeju da se vrše u ovoj prašumi od 6,73 hektara.

Čuvajmo naše nacionalno blago koje imamo. Priroda treba da nam bude najjači saveznik. I kao što je mudri indijanski poglavica rekao: "Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka."

A možda je dobro da se podsetimo reči našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle, koji je rekao da nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao što je priroda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.