Izvor: Piplmetar.rs, 07.Okt.2023, 15:31

Da li znate da rizikujete život kada iscedite bubuljicu na nosu: Evo zašto to nikada ne bi trebalo da radite

Nijedna bubuljica ne sme da se dira u predelu koji se naziva „trougao smrti“ jer može da dovede do potencijalno smrtonosne infekcije

Foto: Shutterstock


Dr Ever Arias, stalni lekar na Univerzitetu Kalifornije, redovno reaguje na Tik Tok video snimke i upozorava mlade da nikako ne cede bubuljice na određenom delu lica jer to može da dovede do potencijalno smrtonosne infekcije.
Jedan od njegovih najnovijih snimaka, koji je prikupio >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << više od milion pregleda, prikazuje doktora Arijasa kako objašnjava pratiocima (njih 145.000) da ukoliko bakterije uđu u probijenu bubuljicu, to može da izazove meningitis – infekciju mozga i kičmene moždine – koji je opasan po život.
Dr Arijas, kako prenosi Daily Mail,  ističe da nikako ne smeju da se cede bubuljice u predelu lica koji se zove „trougao smrti“ ili „trougao opasnosti“, a koji pokriva trouglastu oblast vašeg lica od mosta nosa do uglova usana.
– Postoji razlog zašto se ovo područje naziva trouglom smrti. Tome svedoče brojni slučaji u kojima su ljudi izgubili život zbog ceđenja bubuljica u ovoj oblasti – upozorava dr Arias i dodaje: – Ove, po život opasne infekcije, nastaju zato što se facijalni nerv, koji se nalazi tačno u trouglu smrti, povezuje sa nečim što se zove kavernozni sinus, odnosno sistem vena koje se odvode u mozak.
Kako pojašnjava, kavernozni sinus je mreža vena koje su deo proširene strukture mozga na dnu lobanje, iza očiju i ispod prednjeg dela mozga. Kada probušite bubuljicu, ona oštećuje kožu i izaziva „mikroskopsku ranu“, kroz koju bakterije mogu da uđu u krvotok. Jednom kada se nađu tamo, mogu da izazovu veoma ozbiljnu infekciju i upalu.
– Upala može da dovede do ugrušaka krvi koji se nazivaju tromboza keratinskih sinusa (retka vrsta krvnog ugruška), ali i da dovedu do infekcije zvane meningitis, odnosno infekcije moždanih ovojnica ili moždanog tkiva. To, opet, može da dovede čak i do apscesa mozga.
Meningitis je bakterijska infekcija u okolnim područjima mozga i kičmene moždine koja uzrokuje oticanje i može da dovede do smrti. Kako objašnjava lekar, pacijent tada „pati od konfuzije, groznice, napada ili čak smrti“.
– Iako se to retko dešava i šanse da dobijete meningitis su male, moja preporuka je da nikada ne dirate bubuljice u tom području. Može biti veoma opasno po život sa veoma visokom stopom smrtnosti – zaključuje doktor.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.