Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2017, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li živimo u Matriksu?

Naučnici sa engleskog univerziteta u Sauthemptonu, u saradnji sa kolegama iz Kanade i Italije tvrde da imaju sve više dokaza da svijet oko nas uopšte nije onakav kakvim ga vidimo.

Oni, naime, kažu da mi zapravo živimo u dvodimenzionalnom svemiru, a da je naše poimanje treće dimenzije neka vrste optičke varke - poput holograma sa kreditne kartice.

Ideja da je univerzum samo trodimenzionalna projekcija na ravnu površinu proistekla je iz holografskog principa prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojem se podaci potrebni da opišu oblast prostora kodiraju u samo dvije dimenzije. Ako je to tačno mi živimo u nekoj vrsti "Matriksa" a astrofizičari su na ovu ideju došli još početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Napretkom nauke i istraživanjem svemira, naučnici su sve bliži konačnom dokazivanju ove teorije.

Profesor Kostas Skenderis sa Univerziteta Sathempton kaže: "Zamislite da sve što vidite, osjetite i čujete u tri dimenzije, kao i vaša percepcija vremena, zapravo dolazi iz dvodimenzionalnog polja".

On tu "čulnu varku" poredi sa gledanjem trodimenzionalnih filmova gdje se zaista iz dvodimenzionalnog polja, u ovom slučaju bioskopskog platna ili tv-ekrana, uz upotrebu naočara dobijaju objekti koji imaju svoju treću dimenziju, svoj volumen. Nešto slično, kaže on, se najvjerovatnije dešava i u svemiru.

"Naučnici se decenijama trude da pomire Ajnštajnovu i kvantnu teoriju, a holografski princip je dobar instrument za to", objašnjava profesor Skenderis.

(novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici tvrde da živimo u Matriksu

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2017, 09:44

Naučnici sa engleskog univerziteta u Sauthemptona, u saradnji sa kolegama iz Kanade i Italije tvrde da imaju sve više dokaza da svet oko nas uopšte nije onakav kakvim ga vidimo...Oni, naime, kažu da mi zapravo živimo u dvodimenzionalnom svemiru, a da je naše poimanje treće dimenzije neka vrste...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.