Da li su ugroženi festivali u Srbiji zbog terorističkih napada: Neki će možda biti ugašeni!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2017, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su ugroženi festivali u Srbiji zbog terorističkih napada: Neki će možda biti ugašeni!

Posle najnovijeg napada na koncertu pevačice Arijane Grande u Areni u Mančesteru, svetska javnost je dodatno u strahu šta bi sledeće moglo da se desi, a ni domaća javnost nije imuna na tamošnje događaje i mogućnost da bi takvo nešto moglo da se ponovi ovde. Na sreću, po organizatore događaja u Srbiji, dešavanja u Evropi se nisu odražavala na prodaju karata, ali su zahtevala veću procenu rizika i pojačane mere bezbednosti. Ovog puta postoji mogućnost da se ne završi na tome, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da neki od tradicionalnih događaja budu skinuti sa kalendara.

Prema rečima bivšeg direktora VB-a Momira Stojanovića, Srbija nije potencijalna meta jer nismo direktno vezani za borbu protiv ISIS-a, ali ćemo kao država sve terorističke napade u svetu shvatiti ozbiljno i preduzeti neke mere.

- Svakako će biti povećana bezbednost na festivalima i koncertima u Srbiji, pogotovo što su napadi u Evropi postali kontinuirani. Od sada ni jedan skup neće proteći bez prethodno dobre procene i dobre analize, kao i dobrog obezbeđenja.

- Neki skupovi će možda morati da budu izbrisani, odnosno odustaće se od organizovanja tradicionalnih događaja.

Na naše pitanje da li se to odnosi na Guču, odgovorio je:

- Konkretno sa Gučom ne znam još šta će biti - rekao je Stojanović.

Printskrin: YouTube/Big Boyz Toyz

Bezbednost mora da bude na najvišem nivou i da se deluje na sve načine preventivno, smatra direktor agencije za obezbeđenje "Super Glass" Nikola Drecun.

Država je, kako kaže, ozbiljno shvatila dešavanja, donevši Zakon o obezbeđenju 1. januara 2017. godine, koji je počeo da važi, a koji predviđa da svaki službenik u agenciji mora da bude licencirano lice i da agencija ima osobu koja će da izađe na teren da uradi procenu rizika.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Bilo bi poželjno da bezbednost bude na najvišem nivou jer ovo što se dešava poslednjih godina, samo je nagoveštaj nečeg lošeg. Mi imamo lice za procenu rizika koje prvo izlazi na teren, pa tek onda postavljamo obezbeđenje. Za svaki događaj za koji nas budu zvali, uradićemo ozbiljnu analizu pre nego što se odlučimo da radimo - tvrdi Drecun.

U Centru za kulturu opštine Guča koji organizuje Dragačevski sabor kažu da nisu dobili nikakve informacije o eventualnom otkazivanju.

- Čulo smo za terorističke napade koji su se desili, ali niti razmišljamo o tome, niti smo dobili bilo kakvu informaciju da bi Dragačevski sabor mogao biti otkazan. Dakle, sabor će se održati po planu i programu od 9. do 13. maja ove godine - izričita je direktor KC Guča Nataša Majstorović.

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.