Da li su megapikseli najbitniji?

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2020, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su megapikseli najbitniji?

Najnoviji smartfoni imaju dve, tri ili čak četiri kamere, sa 24, 32 ili čak 64 megapiksela. Ali, da li veći broj megapiksela znači i kvalitetnije fotografije?

Iako su današnje kamere na smartfonima daleko bolje od onih iz prethodnih godina, zakoni fizike i način na koji slike nastaju ipak dovode do nekih ograničenja.

Prvi je – mala veličina sočiva. Da bi senzor sa velikim brojem megapiksela mogao da kvalitetno zabeleži fotografiju, potrebno mu je i puno svetla, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a za to je potreban i veliki objektiv.

Proizvođači smartfona su doskočili ovom problemu koristeći veštačku inteligencuju i algoritme (computational photography) pa tako procesor više puta ‘čita’ informacije sa senzora kamere, što pomaže u kreiranju oštrije slike, kao i u uslovima noćnog slikanja.

Brzi procesori i velika količina RAM memorije na modernim telefonima sa druge strane doprinosi odličnim video mogućnostima – većina novih telefona snima u 4K rezoluciji brzinom od 30 fps, a napredni modeli mogu primenjivati i razne opcije korekcije slike i boja ‘uživo’ (color grading). Uskoro možemo očekivati i smartfone sa 6K pa čak i 8K video mogućnostima.

Treba i napomenuti da nijedna društvena mreža ne dozvoljava upload fotografija u velikim rezolucijama, tako da vaš novi smartfon sasvim sigurno ima viška megapiksela. Kao i kod drugih oblasti računarstva i tehnologije – nije bitan kvantitet već kvalitet.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.