Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su đaci i škole spremni za programiranje u 5. razredu?

Školska godina donosi novine za sve petake u Srbiji. Naime, od 1. septembra od 5. razreda učenici imaju novi obavezan predmet - informatiku i računarstvo. Najvažnija novina u odnosu na dosadašnju nastavu informatike, koja se pohađala po izboru, biće učenje programiranja.

Izvor: N1

Ako su im kompjuteri od rođenja realnost, kakvo na primer znanje o internetu može da im ponudi škola, kada im u 5. razredu sedenje za računarom tj. informatika postane obaveza? >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

"Hajde da krenemo od najosnovnijeg - da ne veruje svemu što pročita na internetu. Deca veruju da oktopod živi na drvetu, zato što vide sliku", kaže Katarina Aleksić, profesorka informatike, savetnica ministra prosvete.

Na to decu uveliko upozoravaju mame i tate - podsećaju u udruženju "Roditelj". Pitaju se - hoće li će infomatika učenicima pružiti nešto što već ne znaju.

"Da li je to dovoljno mom detetu? Da li je to nešto što on već zna? Jer peti razred je nešto kada su oni već uveliko upoznati sa tim šta se može na internetu. Mislim mi kao roditelji upozoravamo ih šta vreba na internetu, šta mogu pronaći, šta je korisno naravno, šta mogu da iskoriste tokom celog života", kaže Olivera Majdič iz udruženja "Roditelj".

Ipak, digitalna pismenost - objašnjavaju u ministarstvu - neće đake samo osposobiti da se snalaze u moru online informacija. Učiće ih nastavnici - tvrde u vladi - kako da programiraju tj. kako da svakodnevne probleme rešavaju klikom.

"Ako je oko škole puno plastičnog đubreta, hajde da napravimo mobilnu aplikaciju gde će svako da zabeleži, da slika. Ako odemo u opštinu i zamolimo pomoć od lokalne samouprave, pa pokazaćemo, evo pogledajte, ovde sve toga ima. Moći ćemo da budemo proaktivni u svetu u kome živimo", kaže Katarina Aleksić, profesorka informatike i savetnica ministra prosvete.

A jesu li škole za to spremne? Jer, Nacionalni prosvetni savet je prošle godine stopirao informatiku zato što su učionice kuburile s internetom. Ministarstvo uverava da ima i viška kompjutera, a sve škole su onlajn.

"Ali one male školice, koje su udaljene iz matičnih, one su na wi-fi sistemu. Broj računara koji smo mi snimili nije bio dovoljan, zato smo se potrudili da to obezbedimo, imamo sada i više nego dovoljno i imamo liniju stalne nabavke", tvrdi ministar Mladen Šarčević.

A kad novi kompjuteri zakoče ili stare onesposobi kvar, u pomoć će priskakati 40 servisera. Popravljaće računare na čak 1.600 lokacija na kojima će se đaci učiti digitalizaciji.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Programiranje za petake

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017

kolska godina donosi novine za sve petake u Srbiji. Naime, od 1. septembra od 5. razreda učenici imaju novi obavezan predmet - informatiku i računarstvo. Najvažnija novina u odnosu na dosadašnju nastavu informatike, koja se pohađala po izboru, biće učenje programiranja...: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.