Da li ste za osveštavanje vode iz vodovoda?

Izvor: Mondo, 20.Jan.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste za osveštavanje vode iz vodovoda?

Neprimereno je da javno preduzeće, kao vršilac javnih ovlašćenja, obeležava verske praznike i time dovodi u pitanje ustavne principe, smatra vojvođanski ombudsman. Koalicija Svi za Novi Sad: To je lep, domaćinski običaj.

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Institucija pokrajinskog ombudsmana osudila je danas postupak rukovodstva Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada, koje je organizovalo

"osveštavanje" vode >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz gradskog vodovoda i podsetila da je Srbija svetovna država, te su država i crkva razdvojene.

"Neprimereno je da javno preduzeće, kao vršilac javnih ovlašćenja, obeležava verske praznike i time dovodi u pitanje ustavne principe", navodi se u saopštenju.

Ombudsman je ocenio da je rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija tim postupkom narušilo jedan od osnovnih načela Ustava Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je danas ocenila da je "osveštavanje" vode iz gradskog vodovoda skandal i zatražila od vlasti da reaguju na to.

Koalicija "Svi za Novi Sad", koja upravlja novosadskim Javnim komunalnim preduzećem Vodovod I kanalizacija, odbacila je kritiku osveštavanje vode gradskog vodovoda i navela da je je to "lep, domaćinski običaj".

"Novi Sad je grad u državi Srbiji i nije ništa čudno, ni tragično što jedno gradsko javno komunalno preduzeće ima svoju slavu, Bogojavljanje. To je lep, domaćinski običaj koji unosi mir i blagostanje u svaku kuću, pa i u ovu", piše u saopštenju.

Koaliciju "Svi za Novi Sad" čine Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav i Srpski pokret obnove.

"Čin osvećenja vode koju ovo preduzeće proizvodi, u skladu je sa tradicijom i verom našeg naroda koje ne treba da se stidimo, nego, naprotiv, da se njome ponosimo", ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da ta koalicija "nema ništa protiv ni da Rimokatolička crkva uzme učešće u tome, ako želi".

"Našim sugrađanima koji su ateisti, svakako ovaj čin ništa ni ne znači, pa ne vidimo razlog za hajku na pravoslavnog sveštenika koji je u ovom obredu učestvovao", piše u saopštenju.

Koalicija "Svi za Novi Sad" poručila je Ligi socijaldemokrata Vojvodine da osvešta i svoje prostorije i da "istera đavola" iz njih, jer će tako "možda početi da radi u interesu naroda, a ne da ga potkrada godinama i u isto vreme upire prst u druge".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.