Da li ste u stanju da uvredite vašu macu?

Izvor: B92, 16.Maj.2018, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste u stanju da uvredite vašu macu?

Previše je "gnjavite", prekratko se igrate sa njom ili zaboravite da očistite posip – i eto uvređene i ljute mace.

Ponekad nenamerno, ili u neznanju, možemo da uvredimo naše mezimce i da im povredimo osećanja. Proverite da li i vi radite neku od stvari sa ove liste. A ako je vaš odgovor potvrdan - potrudite se da to više ne radite, savetuje Pet Magazine.

1. Zurite u svoju mačku

Direktan kontakt „oči u oči“ u mačjem svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << percipira se kao znak agresije između dve jedinke. Iako zurite jer obožavate tu preslatku njušku (ili ste se možda zagledali), vašoj mački možete delovati preteće. Svog mezimca gledajte blago, i trepćite.

2. Stalno je mazite i "gnjavite"

Maženje stimuliše nervni sistem mačaka, pa tako imamo one mace kojima nikad nije dosta maženja i češkanja, dok neke druge imaju svoju „crvenu liniju“ i nisu raspoložene za dugotrajnu razmenu nežnosti. To nikako ne znači da vas mačka ne voli, već da joj je maženje preterano stimulativno i da joj smeta. Ukoliko, kad počnete da je mazite, mačka ode, nemojte je juriti i vraćati na mesto, već joj dajte prostora. Vratiće se kad bude želela. Osetljive mace više vole da se češkaju i maze sa strane nego posred kičme.

3. Ne sviđa joj se gde stoji posuda sa posipom

Mnogi vlasnici posudu smeštaju na mesto koje je udaljeno od dnevne i spavaćih soba, ili kuhinje, međutim – trebalo bi da pratite „uputstva“ svoje mačke. One žele da im posip bude blizu vas, a ne u izolovanom delu stana. Naravno, nećete posudu smestiti nasred stana, ali nađite kompromisno rešenje. Što je deo stana u kom stoji posuda „prometniji“, to će vaša maca biti srećnija.

4. Neredovno čišćenje posude

Mace su veoma pedantne životinje i veoma će vam zameriti ako posip ne održavate čistim. Svima se ponekad dogodi da zbog napornog dana ili umora nekad preskoče ovu obavezu, ali vaša mačka neće imati razumevanje i biće veoma uvređena. Svakodnevno čistite posip, redovno ga kompletno zamenite i održavajte higijenu oko posude.

5. Prekidate ili skraćujete vreme za igru

Uzeli ste omiljenu igračku svog mezimca – štap s percetom ili ste „navili“ pokretnog miša, a onda ste izgubili interesovanje pre nego što je maca „ulovila i ubila“ svoj plen. To nikako nije u redu. Mačka će ostati frustrirana.

6. Vaš dom je isuviše dosadan

Imate mačku, ali svoj dom niste prikladno opremili za svog mezimca? To znači da ćete vrlo verovatno imati ljutu i nevaljalu macu. Penjalice, grebalice i igračke su obavezne, kao i adekvatno „ušuškani“ prostori kraj prozora ili na vrhu ormara i polica gde će se vaša mačka odmarati (jastuci, ćebence, krevetići).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.