Da li ste komunikativni ili povučeni: Odaberite pravo zanimanje za vas

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste komunikativni ili povučeni: Odaberite pravo zanimanje za vas

Ukoliko u nekom trenutku shvatite da niste izabrali pravo zanimanje, nije kasno da se predomislite. Greške pri izboru posla nisu retkost ali, na osnovu ličnih osobina i afiniteta, kao i uz pomoć psihologa, nije nemoguće pronaći i izboriti se za posao koji vam najviše odgovara.

Ukoliko se ovakva greška dogodi, možete se obratiti Centru za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ), gde je moguće obaviti savetodavni razgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa psihologom.

Sutra prvi test u štampanom izdanju "Blica"

Test: Da li ste ekstrovertna ili introvertna ličnost? Otkrijte koji ste tip ličnosti, da li ste po prirodi komunikativni ili povučeni... Testovi su razvijeni od strane svetskih stručnjaka iz oblasti psihologije.

- Postoje psihološki testovi koji se primenjuju pred razgovor sa psihologom. Radi se o testovima profesionalnih interesovanja i opredeljenja, kao i ličnosti koji ispituju osobine koje su značajne za izbor zanimanja. Po potrebi, postoje i testovi sposobnosti. Intervju je prilika da se zajedno sa psihologom razmotre dobijeni podaci u kontekstu različitih zanimanja i poslova, da se vagaju dobre i loše strane raznih opcija i mogućih odluka. Psiholog ne nudi gotova rešenja, već olakšava donošenje samostalne odluke - kažu stručnjaci. Ovakve greške najčešće se dešavaju zbog nedovoljne informisanosti o zanimanjima i odgovarajućim poslovima, o sopstvenim osobinama, sposobnostima, sklonostima, interesovanjima...

Ekstrovertnost je više određena nasleđem

Teoretičari koji su se bavili istraživanjem ličnosti smatraju da je otvorenost povezana sa temperamentom, samim tim je više određena nasleđem nego učenjem. Treba reći da ni jedna osobina ličnosti, niti sposobnost, nije isključivo plod nasleđa ili učenja, nego je u pitanju interakcija, ali da su neke osobine kao ekstraverzija ili inteligencija u većoj meri pod uticajem nasleđa nego druge osobine.

Ovakve greške najčešće se dešavaju zbog nedovoljne informisanosti o zanimanjima i odgovarajućim poslovima, o sopstvenim osobinama, sposobnostima, sklonostima, interesovanjima...

Zanimanja za otvorenu ličnost (ekstroverta)

- berzansko poslovanje

- odnosi sa javnošću

- novinarstvo

- menadžerski poslovi

- trgovina

- pravo, advokatura

- gluma

Najčešće nedostaju kako informacije o svetu rada, tako i svest o svojim „jakim“ i „slabim“ stranama jer se različita zanimanja i poslovi razlikuju po sklopu sposobnosti, osobina ličnosti i interesovanja presudnih za uspeh u tim oblastima.

- Prvi znak da nismo odabrali dobro zanimanje je obično dugotrajno nezadovoljstvo na poslu, koje često nema veze sa atmosferom u kolektivu. Odnosi među kolegama i uslovi rada mogu biti zadovoljavajući, pa čak i više od toga, a da osoba ipak oseća izrazito nezadovoljstvo. Neko ko dobro piše može se opredeliti za posao novinara, ali ukoliko se radi o tihoj, povučenoj osobi, iniciranje i uspostavljanje kontakata sa nepoznatim ljudima i postavljanje pitanja vrlo brzo može postati veliki teret jer zahteva i izvesnu prodornost i nametljivost - objašnjavaju psiholozi.

Zanimanja za zatvoreniji tip ličnosti (introverta)

- knjigovodstvo

- programiranje

- rad u naučnim laboratorijima, naučno istraživački rad

- sektori bankarstva koji ne podrazumevaju direktan rad sa ljudima

- pisanje knjiga

- slikarstvo, vajarstvo

Kako kažu, ovakve greške nisu retkost, ali navode i da mnogi ljudi uspevaju da u okviru svog zanimanja pronađu ili se izbore za poslove koji im više odgovaraju.

- Filologu kome ne prija nastava stranog jezika mogu, na primer, više odgovarati poslovi prevođenja. Ako osoba ne može sama da pronađe dobro rešenje, najbolje je da se posavetuje se sa psihologom koji se bavi profesionalnom orijentacijom i planiranjem karijere - navode u Centru za informisanje i profesionalno savetovanje.

Ne postoji nikakvo istraživanje o tome da li ovakve greške više prave ekstraverne ili introvertne osobe, ali pretpostavlja se da su introvertne osobe temeljnije i manje brzoplete od ekstroverta. One, ako se posmatra teorija, duže promišljaju pre donošenja odluke pa je samim tim manja verovatnoća pravljenja ozbiljnih grešaka.



Nataša Miljković: Važno je biti zainteresovan i radoznao

Koliko je bitno za nekoga ko se bavi javnim poslom da bude otvoren tip ličnosti?

- Važno je biti zainteresovan i radoznao. Umeti slušati i uzvraćati. Lari King u knjizi o pravilima dobre komunikacije kaže da uvek radije sluša druge jer od sebe ništa pametno nije saznao. To je istina, ali primećujem da naši razgovori danas više liče na skup monologa umesto na razmenu mišljenja. Nešto u stilu: "Ja volim leto, a ja baš volim jesen", bez želje da se sazna zašto neko voli jedno a neko nešto drugo.

Da smatrate da ste takvi i koliko Vam je to pomoglo?

- Zainteresovana sam za druge, za tuđe probleme i iskustva. Nebitno mi je da li su ti "drugi" neki političar ili moj komšija sa prizemlja. Mislim da je to ključ za dobru komunikaciju, a ona je uslov bez koga nema razumevanja na ovom svetu.

Na koje načine prevazilazite tremu?

- U poslu treme uvek ima. Samo što je danas trema potcenjena, uzima se kao znak slabosti. Ja na nju gledam sa više poštovanja, Trema je najjasniji znak da nam je do nečega stalo. U svakodnevnoj komunikaciji, ona je više neka vrsta stida i nesigurnosti. Kad nam se jezik zaplete i kada želimo da ostavimo što bolji utisak, a sve krene naopako. I za te situacije Lari King ima rešenje, on kaže: Kad god ne znate šta da pitate, vi pitajte "zašto". I zaista, "zašto" je kralj svih pitanja i majka svake dobre komunikacije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Da li ste komunikativni ili povučeni: Odaberite pravo zanimanje za sebe

Izvor: Blic, 02.Avg.2012

Ukoliko u nekom trenutku shvatite da niste izabrali pravo zanimanje, nije kasno da se predomislite. Greške pri izboru posla nisu retkost ali, na osnovu ličnih osobina i afiniteta, kao i uz pomoć psihologa, nije nemoguće pronaći i izboriti se za posao koji vam najviše odgovara. ..Ukoliko se ovakva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.