Da li smo tolerantni i ko je diskriminisan u društvu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li smo tolerantni i ko je diskriminisan u društvu?

Rad i zapošljavanje su oblast gde je diskriminacija najprisutnija, a prema istraživanjima najčešće su diskriminisani Romi, žene, pripadnici LGBT populacije kao i siromašni, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je za emisiju Pravi ugao RTV rekla da se nikada više nije govorilo o toleranciji u javnom životu, a da u praksi postoji očigledno nipodaštavanje, nepoštovanje i netrpeljivost prema neistomišljenicima.

"Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sprovedeno o toj temi potvrđuje da smo istovremeno veoma tolerantni prema nekim pojavama u društvu, ali i da smo veoma netolerantni prema drugima", rekla je poverenica.

Ona je potvrdila da je siromaštvo jedan od elemenata koji utiče na toleranciju, ali pravi uzrok toj pojavi je sistem vrednosti u društvu.

"Mi smo, rekla je Jankovićeva, pre samo trideset godina živeli u jednom drugom svetu i društvu i posle toga smo proživeli i ratove, sankcije, izolacije gde smo izgubili neke vrednosti, kao što je slučaj sa vrednovanjem rada, koji je najviše izgubio".

Danas rad nije popularan, a njegovo mesto su zauzeli neki drugi pojmovi, novac, moda, lajkovi i slično što donose društvene mreže na koje često ne može da se utiče.

Govoreći o javnim pojavama diskriminacije, poverenica je izjavila da su neki političari i nosioci javnih funkcija jako dobro izvežbali u verbalnim napadima i govoru mržnje, za koji bi morao da reaguje nadležni tužilac.

"To je prosto ne dopustivo, da se neko javno linčuje i da se nekom javno preti i kome se često lični život pretvori u pakao" rekla je Jankovićeva uz opasku da diskriminacija nije samo nejednak tretman, odnosno nije samo uskraćivanje, već i davanje prednosti".

Poseban problem je pretnja novinarima i onima koji se bave zaštitom ljudskih prava rekla je između ostalog poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ceo intervju možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Janković: Pravilno vaspitanje glavno da bi dece postala odgovorni ljudi

Izvor: Beta, 20.Nov.2019, 17:20

Poverenica Sebije za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković izjavila je danas, povodom Svetskog dana deteta, da "nema tih strategija i zakona koji mogu biti efikasni, ukoliko pre svega pravilnim vaspitanjem ne omogućimo našoj deci da postanu odgovorni ljudi".Samo tada deca "neće pristajati na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.