Da li se REKOM raspada?

Izvor: Southeast European Times, 02.Jul.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se REKOM raspada?

Liderka REKOM Nataša Kandić kaže da će zadržati kurs rasvetljavanja ratnih zločina, uprkos tvrdnjama o korupciji i zloupotrebi sredstava.

02/07/2011

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke – 2.7.2011

Bosanski mediji su izvestili da je ostavka direktorke Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić na funkciju u REKOM, nakon potrošenih 2,5 miliona evra bez podnošenja izveštaja donatorima, izazvala komešanje.

REKOM >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je regionalni projekat preko 1.500 organizacija civilnog društva i pojedinaca, koji pomaže vladama u osnivanju regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji između 1991. i 2001. godine

„Nije istina da sam se povukla iz procesa REKOM. Nisam više član Koordinacionog saveta REKOM, ali sam u Sekretarijatu Koalicije za REKOM, koji sprovodi njegove aktivnosti“, izjavila je Kandić za SETimes.

Ona je objasnila da namerava da posveti svoje puno radno vreme zastupanju žrtava ratnih zločina pred sudom i opisala je taj potez kao pragmatičan.

„Proces REKOM trebalo bi da traje dugo i buduće generacije će imati koristi od njegovih rezultata, jer će im sećanje na rat značiti poštovanje prema žrtvama, a ne uvod u novi rat“, rekla je ona.

Kandić je takođe rekla da je zadovoljna kampanjom REKOM-a za prikupljanje milion potpisa podrške uspostavljanju regionalne komisije za utvrđivanje istine. Skoro pola miliona potpisa prikupljeno je u Srbiji, na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), navela je ona.

Neke organizacije članice REKOM napustile su ga posle osnivanja, optužujući Kandićevu za svesno zanemarivanje, kao i za zloupotrebu institucije i njenog novca za samoreklamiranje.

Predsednik bošnjačke organizacije žrtava rata „Izvor“ Edin Ramulić tvrdi da je Kandić pretvorila REKOM u svoju privatnu inicijativu.

REKOM nije imao registrovan [bankovni] račun i sva sredstva su bila kanalisana preko rečuna FHP, rekao je Ramulić bosanskim medijima.

„Cilj Kandićeve bio je da potroši sredstava REKOM za stvaranje [interesovanja] medija koje bi dovelo do njene kandidature za Nobelovu nagradu za mir, zbog doprinosa pomirenju u regionu“, rekao je Ramulić za SETimes.

On je takođe izrazio sumnju u pogledu verodostojnosti broja prikupljenih potpisa. Na osnovu informacija koje poseduje, rekao je on, bilo je samo 14.000 potpisa u BiH i 100.000 ukupno.

Kandićeva je porekla optužbe i izjavila za SETimes da je „dobila toliko nagrada i priznanja da joj još jedno nije potrebno“.

Sve tvrdnje u pogledu finansijskih neispravnosti negiraju finansijski izveštaji i kontrole koje se mogu naći na internet strani FHP, rekla je ona.

„Celokupan projekat REKOM zamišljen je potpuno pogrešno, preambiciozno i potpuno je nerealan“, rekao je šef Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović za SETimes.

On je dodao da je činjenica da ni vlada BiH ni udruženja žrtava ratnih zločina ne podržavaju REKOM, čime se Beogradu i Zagrebu daje monopol i nad procesom utvrđivanja činjenica i nad procesom pomirenja.

„Jedina snaga REKOM leži u novcu, a ne u prihvatanju udruženja žrtava. To je prenaduvani balon koji je naštetio procesu utvrđivanja činjenica, pomirenju i izgradnji poverenja“, rekao je Todorović.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.