Izvor: N1 televizija, 19.Maj.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li politika bira direktora Karlovačke gimnazije?

Profesti gimnazije u Sremskim Karlovcima održali su protest zbog postavljanja profesora fizičkog i rukometnog trenera Radovana Kovačevića za v.d. direktora, suprotno stavu kolektiva i školskog odbora koji su većinom glasova za direktora izabrali filologa Milana Đurišića.

Izvor: N1

Pokrajinski sekretar je konkurs poništio, a profesori smatraju da je najstarija gimnazija u Srbiji postala meta politike, a mesto direktora stranački plen.

Milan Đurišić >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 25 godina predaje u najstarijoj gimnaziji u Srbiji, a na čelu škole žele ga kolektiv i školski odbor. Ipak, od funkcije ništa. Da li mu je mana to što je nestranačka ličnost? Naime, pokrajinski sekretar za obrazovanje je konkurs poništio, a u direktorsku fotelju smestio protivkandidata - profesora koji nije želeo pred kameru N1.

Radovan Kovačević radi u gimnaziji jedva godinu dana, nema podršku većine kolega, ali profesori van kamere tvrde da ima keca u rukavu - člansku kartu vladajuće stranke.

"Kakva je ovo poruka našim učenicima?", pita Dejan Đurđev, profesor Karlovačke gimnazije.

Pitaju se i predavači koji su odlučili da o slučaju progovore javno, kao građani države do čijeg im je školstva, tvrde, stalo.

"Dakle, čudesan presedan je to što u 225 godina, ušli smo u treći vek Karlovačke gimnazije, nismo imali ovakav slučaj. Imali smo razne ideologije, razne političke eksperimente koji su uticali na školstvo i na Karlovačku gimnaziju. Đaci znaju o čemu se radi. I pre svega nas brine to kako će da se ostvaruju dalje u budućnosti, ako će neka politička opcija da rukovodi svima nama", kaže Đurđev.

Sveže postavljeni direktor na protivljenje kolega odgovara - nemam komentar. Nema komentar ni na pitanje N1 da li je član Srpske napredne stranke.

Politika nije kumovala izboru - poručuje iz Novog Sada šef pokrajinskog obrazovanja. Objašnjava da bi za direktora postavio kandidata kolektiva, da na konkurs nije stigao prigovor.

A zamereno je što kandidatima osim uverenja da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi istraga, fali i papir da nemaju privredni prestup. Taj dokument nije obavezan po zakonu, ali ga je moguće zahtevati po pravilniku o izboru direktora. Sekretar je odlučio da uvaži prigovor, iako je podnosilac koji je našao dlaku u jajetu - misterija.

"Čak i ja lično ne znam ko je taj. Dozvolite mi da to bude tako, jer meni je bitno da je zakonito obrađivan predmet, da je bilo takvih zamerki, da je bilo pismenih prigovora, podnesaka u ovom smislu i sasvim je to dovoljno za sad i za medije da se kaže, objašnjava Mihalj Njilaš", pokrajinski sekretar za obrazovanje.

S obzirom da i protivkandidat nije priložio sporan papir, pitali smo sekretara zašto za šefa škole, dok se nepravilnosti ne otklone, nije postavio onog koji ima podršku kolega i školskog odbora.

"Apsolutno se slažem. Ima u ovome logike, ali zakon to ne dozvoljava", odgovara Njilaš.

Dodaje da slučaj nije velika drama, jer je novoizabrani direktor samo v.d. Podseća i da miljenik kolektiva ima šansu na ponovljenom konkursu u sledećih šest meseci.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.