Izvor: Blic, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Da li majka ima pravo da...'

'Da li majka ima pravo da...'

Slobodanka iz Jagodine: 'Moja majka poklonila je bratu kuću, plac oko kuće i njivu od četrdeset ari. Brat ima dva propala braka i dve ćerke koje žive kod njihovih majki. Poklonjenu kuću je proširio i dozidao lokal. Pošto je brat u međuvremenu poginuo majka (ima 89 godina) bi sada želela da povrati poklon. Ugovor o doživotnom izdržavanju nisu potpisali, jer je brat živeo sa majkom. Imam joj jednog brata i sestru koji su u lošim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosima sa majkom i ne žele da je izdržavaju. Majka želi da se ja staram o njoj. Pitam: da li majka može da povrati imovinu i koja bi prava u tom slučaju imali brat i sestra?'

Advokat Borislav Borozan: 'Ugovorom o poklonu vaša majka je prenela pravo svojine na brata. Pošto je preminuo, kao njegovi zakonski naslednici javiće se njegove dve ćerke. Vaša majka, mogla je, eventualno, još za života vašeg brata da traži povratak poklona. I to u slučaju da je on kao poklonoprimac pokazao nezavisnost i neblagorodnost. Međutim, pošto je on živeo sa majkom i izdržavao je, nisu ni postojali uslovi za povratak poklona. Ona bi, možda, još mogla da ima neka prava na kuću ukoliko je ugovorom o poklonu obuhvaćena i klauzula doživotnog prava stanovanja. Da je, međutim, između vaše majke i brata bio sklopljen ugovor o doživotnom izdržavanju, situacija bi bila drugačija. Tada bi posle bratovljeve smrti, obaveze izdržavanja prešle - ako pristanu - na njegovog bračnog druga i njegove potomke. Ukoliko potomci ne bi pristali, ugovor bi bio raskinut. Što se tiče vašeg drugog brata i sestre, oni zajedno sa vama spadaju u krug zakonskih naslednika vaše majke. Izuzev u slučaju da vas majka eventualno obezbedi ugovorom o doživotnom izdržavanju, ugovorom o poklonu ili testamentom. Naravno sve pod uslovom da vaša majka uopšte poseduje imovinu mimo one koju je već otuđila poklonom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.