Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 16:46 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Da li je stvarno nezdravo podgrevati spanać?
Mnogi ljudi veruju da je nezdravo konzumirati podgrejani spanać i zato bacaju ostatke, iako je količina dovoljna i za sutradan.
Takvo uverenje nije bez medicinske osnove, jer biljka tokom rasta apsorbuje značajne količine nitrata iz zemlje. Oni nisu razlog za zabrinutost, ali u određenim uslovima mikroorganizmi pretvaraju nitrat u nitrit, na primer, ako je pripremljeni spanać duže stajao na sobnoj temperaturi. Ako dođe do rakcije nitrita i proteina, nastaju štetni nitrozamini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji mogu da izazovu rak.
Preporuka da se spanać ne podgreva potiče iz vremena kada još nisu postojali frižideri i u međuvremenu je prevaziđena. Stručnjaci savetuju da se pripremljeni spanać poklopi i stavi u frižider čim se prohladi i da se ne podgreva više od jedanput. Slobodno možete da ga podgrejete i u mirkotalasnoj pećnici.
Važno: Spanać podgrejte brzo, umesto da ga dugo držite na toplom. Na taj način ćete sprečiti pretvaranje nitrata u nitrit.