Da li je realno?

Izvor: B92, 05.Avg.2022, 15:57

Da li je realno?

Nakon posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, Kina je otkrila planove za vojne vežbe u blizini Tajvana.

To je izazvalo strah od krize u Tajvanskom moreuzu.

Nensi Pelosi je, podsetimo, ove nedelje posetila Tajvan uprkos nizu pretnji iz Pekinga.

Dok rastu tenzije u Tajvanskom moreuzu, Gardijan piše šta je na kocki za Kinu i koliko treba da budemo zabrinuti.

Kineska vojska započela je vojne vežbe, koje uključuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bojevo gađanje u vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, javila je kineska državna televizija.

Predviđeno je da vežbe traju do kraja vikenda. Kineska zvanična novinska agencija Sinhua saopštila je da su vežbe fokusirane na "blokadu, napad na morske ciljeve, napad na kopnene ciljeve i kontrolu vazdušnog prostora".

Najmanje 40 letova za Tajvan i iz Tajvana je otkazano, objavio je Čajna tajms, pozivajući se na aerodrom u Tajpeju, koji kaže da otkazivanje letova nije nužno povezano sa vežbama.

Ministarstvo odbrane Tajvana nazvalo je kineske planirane vežbe vazdušnom i pomorskom blokadom Tajvana.

"Mislim da treba signalizirati Tajvanu da ovo nije vreme za dodatno rasplamsavanje situacije. Ovo je velika stvar", rekao je stručnjak za indo-pacifičku politiku odbrane Blejk Hercinger.

Vežbe su test sposobnosti vojske da izvršava misije u uslovima koji najviše liče na pravo ratovanje.

U ovom slučaju oni su dizajnirani da pokažu nivo sile koju bi Kina mogla da primeni protiv Tajvana. Prema Džastinu Basiju, izvršnom direktoru Australijskog instituta za stratešku politiku, kineske vojne vežbe će verovatno biti kalibrisane kako bi se izbegla eskalacija iz SAD.

"Što se tiče odnosa SAD i Tajvana, SAD uvek paze da pronađu pravi balans između podrške Tajvanu, ali ne i podsticanja Tajvana da uradi nešto što bi izazvalo još sukoba", rekao je on.

Amanda Hsiao, viša kineska analitičarka u kriznoj grupi, rekla je da je vojna eskalacija Kine zabrinjavajuća, ali ne i neočekivani odgovor.

"Peking očigledno pokušava da izrazi svoje nezadovoljstvo posetom Nensi Pelosi Tajvanu. To znači da njihov vojni odgovor mora biti jači od standardnih vojnih aktivnosti oko Tajvana. Mislim da je namera vojnih vežbi da pokažu vojnu snagu", rekao je Sjao.

Kineski list Global tajms objavio je da su vežbe imale za cilj da pokažu da je kineska vojska "sposobna da blokira celo ostrvo".

U Tajvanskom moreuzu je bilo nekoliko kriza, poslednja 1995. godine.

Najavljeno je da će na ostrvu biti održani prvi demokratski predsednički izbori.

Kina već mesecima održava vojne vežbe. Iako postoji istorija vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu, Hsijao je rekao da će izgleda da će vežbe koje je Kina planirala kao odgovor na posetu Pelosijeve ovoga puta biti bliže ostrvu.

Od kada je Si došao na vlast 2012. godine, on je jasno stavio do znanja da je ponovno ujedinjenje sa Tajvanom visoki prioritet.

Ipak, neki stručnjaci kažu da će Sijev odgovor biti zasenjen problemima u unutrašnjoj politici. Kinu muči rastuća imovinska kriza, koja je izazvala proteste.

"Kada je u pitanju poseta Pelosijeve, to bi možda mogla biti prilika za Si Đinpinga da na neki način skrene pažnju sa domaćih pitanja i fokusira se ka spolja, kao metod odvraćanja pažnje", rekla je Dženifer Hsu iz australijskog instituta Lovi.

Prema Jade Guan, kineskom ekspertu za spoljnu politiku na Univerzitetu Deakin, Sijevo nastojanje prema Tajvanu i protiv SAD verovatno će takođe biti pod uticajem predstojećeg 20. Nacionalnog kongresa, sastanka koji se održava svakih pet godina.

"Si se predstavlja kao zaštitnik kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, čiji je Tajvan centralni deo. Tako da Sijeva vlada ne može sebi da priušti da izgleda slaba", rekao je Guan za Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.