Da li je pravilno protestovati ili protestvovati? Ovakav odgovor niste očekivali

Izvor: Blic, 08.Apr.2017, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je pravilno "protestovati" ili "protestvovati"? Ovakav odgovor niste očekivali

Ovih dana po ko zna koji put u Srbiji je aktuelno pitanje da li oni koji su odlučili da dignu glas protiv diktature protestuju ili protestVuju.

Na Fejsbuk grupi "Naš jezik" povela se prava rasprava oko toga nakon što je neko od članova postavio pitanje o ovoj jezičkoj nedoumici, očigledno zbunjen što se u medijima pojavljuju oba oblika. Administratori grupe su mu odmah odgovorili da je ispravno protestovati jer tako nalaže pravopis.

Ipak, da li je baš tako? >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Da bismo potkrepili tu tvrdnju, napisali smo da se glagol protestovati gradi od imenice protest i da stoga tome "v" nema mesta, ili, kako ga normativisti nazivaju "parazitsko v". Uporedili smo to s glagolima tipa dejstvovati za koje ima razloga da tu stoji to "v" zbog toga što i u osnovi imenice od koje se gradi (dejstvo) ono takođe postoji. Međutim, pošto na grupi postoji veliki broj mislećih ljudi, ali i veliki broj stručnjaka, neko je postavio pitanje zašto je onda ispravno napastvovati kad se taj glagol pravi od imenice napast u kojoj takođe nema tog "v"? - priča za Noizz.rs lingvista Pavle Ćosić, a kako se dalje odvija ova rasprava i koji je konačan odgovor pročitajte na sajtu Noizz.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.