Da li je posno zaista posno

Izvor: RTS, 04.Dec.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je posno zaista posno

U toku je Božićni post, pa se oni koji u ovom periodu ne jedu hranu životinjskog porekla često suočavaju sa dilemom da li su proizvodi koji imaju oznaku "posno" zaista napravljeni od sirovina istaknutih na deklaraciji. Slične dileme imaju i oni koji pojedinu hranu izbegavaju iz zdravstvenih razloga.
U obilju proizvoda za svačiji ukus i džep, mnogi kako sami priznaju ne čitaju pažljivo deklaracije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Oznaka posno za one koji te proizvode žele uglavnom je dovoljna.
 
„Čitam onaj sastav i mislim da je posno,otkud znam. Pa čim ima deklaracija znači, verovatno, da je sigurno. Ne možeš imati poverenja sad ni u koga", kažu anketirani.
Nekada je kažu bilo mnogo lakše postiti jer su hranu domaćice pripremale od voća i povrća. Iziskivalo je to više vremena ali je posna hrana to sigurno i bila.
„Pravile su se pite, posne. Zna se kako to ide može krompiruša, može od kupusa, i tako. Jel bilo ovih proizvoda koji su danas označeni kao posni? Sigurno nije bilo, piše posno a mi ne znamo od čega se pravi", kažu sagovornici.
Brži način života uticao je da mnogi jedu van kuće pa tokom posta kupuju gotove obroke. Bolje snabdevene pekare imaju tačne deklaracije o posnim proizvodima,čak i o onim koje se pripremaju na vodi bez ulja.
„Koristimo posebne plehove za spremanje tog proizvoda, znači nema ulja nema ničega i sto posto je posno", tvrdi Slavica Marković, pekarka.
Biljni kačkavalj, pavlaka, tragovi mleka u prahu vrlo često su prisutni na deklaracijama proizvoda koji se reklamiraju kao posni. U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da je reč o svesnoj obmani potrošača koja treba i zakonski da se sankcioniše.
 
„Na nekoj deklaraciji za određene proizvode stoji da je posno a onda jako sitnim slovima kaže da je u tragovima prisutno mleko ili mast ili maslac i tako dalje. U svakom slučaju to nije korektno Inspekcije države Srbije treba da reaguje, jer to liči na prevarne radnje", kaže Ljubiša Andrejić, Udruženje za zaštitu potrošača Jagodina.

U slučaju da kontrola pokaže da proizvod koji se prodaje kao postan to nije sledi kazna za trgovca, firmu i odgovorno lice. U udruženju za zaštitu potrošača nemaju podatak da je neko kažnjen. Stoga ako postite iz verskih ili zdravstvenih razloga najsigurnije je da od osnovnih namirnica sami pripremite obrok.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.