Da li je ovo pravi razlog zašto su Rusi objavili snimke nemačkih oficira?

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 12:22

Da li je ovo pravi razlog zašto su Rusi objavili snimke nemačkih oficira?

Ukrajina u nedelju izvela masivan napad dronovima na okupirani Krim. Mediji navode da je to možda razloš zašto je objavljensnimak razgovora oficira Bundestaga.

Iako ruska strana tvrdi da je PVO uništio sve ukrajinske bespilotne letelice, na društvenim mrežama pojavili su se snimci eksplozija i dima u blizini luke Feodosije, što je dovelo do zatvaranja saobraćaja oko luke, kao i saobraćaja preko mosta koji povezuje Krim s ruskom teritorijom.

Sve češći i sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspešniji ukrajinski napadi na ciljeve na Krimu, uključujući i Krimski most, koji ima stratešku važnost za Rusiju, potvrđuju da Kijev pokušava da ugrozi rusku okupaciju strateškog ukrajinskog poluostrva, zbog kog je ruski predsednik Vladimir Putin 2014. i pokrenuo napad na Ukrajinu, poseća se u tekstu Večernjel lista čiji je autor Denis Romac.

Onesposobljavanje Krimskog mosta stvorilo bi Rusima dodatne probleme zbog prekida glavnog kanala za snabdevanje, kojim ruske snage na Krimu i na okupiranim delovima južne i istočne Ukrajine dobijaju vojnu opremu i zalihe iz Rusije.

Strah od ukrajinskog uništavanja Krimskog mosta verovatno je jedan od razloga zbog kojeg su u Moskvi pre nekoliko dana objavili tajno snimljeni audiozapis telekonferencije, na kojoj su visoki zvaničnici nemačkog ratnog vazduhoplovstva razgovarali o isporuci moćnih nemačkih raketa dugog dometa “Taurus” Ukrajincima i mogućnostima njihovog korišćenja u napadu na Krimski most.

U Kremlju su verovatno računali na to da će snimak izazvati skandal u Nemačkoj i narušiti nemačke odnose sa saveznicima, s ciljem da se isporuka “Taurusa”, kojoj se dosad oštro protivio nemački kancelar Olaf Šolc, dodatno oteža i onemogući, navodi se dalje u tekstu.

Da imaju “Tauruse”, Ukrajinci bi tim raketama mogli direktno da pogode Krimski most, što im je već nekoliko puta pošlo za rukom, a to je i razlog zbog kog je Putin, kako bi to sprečio, poslednjih dana pojačao svoje pretnje nuklearnim oružjem.

Te pretnje su se u slučaju Šolca pokazale izuzetno uspešne, s obzirom na to da se nemački kancelar panično plaši nuklearne eskalacije rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.