Da li je opasno kada vas pas liže po licu?

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je opasno kada vas pas liže po licu?

Neilanjan Nandi, profesor na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu Dreksel u Filadelfiji, kaže da je istina da pljuvačka psa ima mnogo proteina koji psima pomažu da zacele svoje rane, ali to ne znači da pseća pljuvačka jednako deluje i na ljude.

Pseća pljuvačka zapravo sadrži bakterije, viruse i gljivice koji mogu da budu opasni za ljudsko zdravlje.

Leni K. Kaplan, profesorka sa Veterinarskog fakulteta na Univerzitetu Kornel u Njujorku, navodi kako je najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reč o salmoneli, Ešerihiji koli (E. coli) i bakteriji Campylobacter, koje sa psa mogu da se prenesu na čoveka i uzrokuju mu bolesti probavnog sistema.

Ona dodaje da to ne znači da vlasnici zbog toga svojim ljubimcima treba da zabrane poljupce, odnosno lizanje.

"Kada pseća pljuvačka dotakne ljudsku kožu, pogotovo ako je čovek zdrav i na koži nema rana, malo je verovatno da će doći do bilo kakvih problema", objašnjava Kaplan.

Ipak, ističe da nije preporučljivo da pas ljude liže oko ustiju, nosa i očiju jer se putem tih delova tela bakterije lakše unose u ljudski organizam.

Pogotovo nije preporučljivo da pas liže otvorene ljudske rane jer je u takvim situacijama mogućnost prenošenja bakterija sa psa na čoveka najveća.

Takođe, ne preporučuje se da pas liže decu, starije ljude i hronične bolesnike jer je reč o osetljivijim grupama čiji su imuni sistemi slabiji, tako da je mogućnost zaraze dosta veća, piše Njujork Tajms.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.