Izvor: RTS, 25.Okt.2021, 12:50

Da li je napredak Srbije u klasterima prilika za brže reforme

Evropska komisija u ovogodišnjem izveštaju konstatuje napredak Srbije u Klasteru 4 - zelena agenda i održiva povezanost, i u oblasti politike oporezivanja u Klasteru 3. U izveštaju se navodi da su ispunjena prelazna merila za ove klastere i da bi trebalo da budu otvoreni. U civilnom sektoru to vide kao priliku za Srbiju da ubrza reforme.
Usvajanjem izmena Zakona o akcizama u maju ove godine, koji predviđa da se akciza obračunava prema procentu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << alkohola, a ne prema vrsti pića, posle dvadeset godina, uklonjen je neujednačen fiskalni tretman, što je dovelo do pozitivne ocene u izvestaju Evropske komisije poglavlja 16 koje se donosi na oporezivanje u Klasteru 3.

"Kod nas se akciza obračunavala u zavisnosti od toga da li se rakija pravi od voća i li se radi o rakijama koje se prave od žitarica, pri visina akciza pri čemu jaka alkoholna pića koja se prave od žitarica, koja su praktično iz uvoza, bila pritom dva i po puta veća", rekla je Jelena Rančić, koordinatorka Radne grupe za poglavlje 16.
Prema njenim rečima, u tom smislu Evropska komisija pohvlila je aktivnost u ovoj oblasti, ostali su i dalje neki koraci koje se prepoučuju , to je dalje usaglasavanje poreskih propisa posebno u domenu indirektnog oporezivanja potrošnje, a to je pre svega zakon o PDV-u.
U izveštaju EK za Srbiju zabeležen je napredak kao i prethodnh godina uglavnom u ekonomskim oblastima, dok se u oblastima vladavine prava, ljudskih prava, oblasti reforme javne uprave beleži najmanji napredak. Uprkos preporuci Komisije za otvaranje klastera, o tome će ipak odlučivati članice Unije na međuvladinoj konferenciji u decembru.
"Ja mislim da Srbija još ima vremena da pokaže odgovor na tu dobru volju koja ja iskazana. Ono što je pozitivno je da ovaj put, za sada nismo imali neke negativne, agresivne reakcije, na izveštaj Komisije. Otvaranje klastera ne znači puno za građane, ne znače puno čak ni za političare, ali znači puno za stvaranje jednog boljeg strukturisanog dijaloga između EU i države koja je u pregovorima", nave Milena Lazarević iz Centra za evorpske politike.
Evropska komisija konstatuje i poboljšanje rada u Skupštini, navodeći smanjenje hitnih procedura i usvajanje novog Kodeksa ponašanja članova parlamenta. Ali i kritikuje zapaljivu retoriku tokom parlamentarnih debata.
Predsednica Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Elvira Kovač rekla je da je dobro što se tiče Narodne skupštine, i samog Odbora za evropske integracije gde se on na više mesta pominje u pozitivnom kontekstu.
"Narodna skupština koje se takođe pominje u pozitivnom kontekstu, mnogo toga je ispravljeno tačno se vidi, da smo vrlo ozbiljno shvatili to što je bilo u prethodnom izveštaju, i zaključke i preporuke i da je skupština sve to skoro ispravila, meni je žao što je ostala kritika, tzv zapaljivog govora", navela je Kovač.
Posle zvaničnog prevoda teksta izveštaja EK na srpski jezik, tekst će biti dostavljen i poslanicima, a potom će biti sazvana sednica Odbora za evropske integracije. Resorni odbor će zatim pripremiti materijal za plenarnu sednicu, na kojoj će srpski parlamentarci raspravljati o ovogodišnjem Izveštaju EK.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dep nije Porter

Izvor: Danas, 25.Okt.2021

Evropska komisija preporučila je otvaranje dva nova klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom. I to je nešto, daj šta daš, s obzirom da je dve godine trajalo "mrtvo more" između Srbije i EU. Naravno, zato što naša vlast nije ništa radila po pitanju evropskih integracija. Komisija sada smatra...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.