Da li je najstroži karantin uveden zbog jedne laži?

Izvor: B92, 20.Nov.2020, 14:10

Da li je najstroži karantin uveden zbog jedne laži?

Južna Australija uvela je najstroži karantin na nivou čitave države, kako se ispostavilo, nakon lažnih informacija jednog obolelog čoveka.

Zbog tih informacija vlasti su pogrešno zaključile da je soj koronavirusa veoma zarazan i u skladu sa tim donele odluku da zatvore državu.

Karantin u Južnoj Australiji stupio je na snagu nakon što je potvrđeno 36 novih slučajeva kovida 19, uključujući i prvi slučaj lokalne transmisije od aprila.

Naime, zaraženi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čovek je rekao da je u jednu piceriju došao kao mušterija, a ne da je radio u njoj u smenama.

Zbog ove dezinformacije nadležni su pretpostavili da je muškarac virus pokupio usled jako kratke izloženosti i da je soj vrlo verovatno bio jako zarazan, u skladu sa čime su i postupali.

Sada je, međutim, poznato da je on bio u bliskom kontaktu sa osobom zaraženom koronavirusom koja je radila kao obezbeđenje picerije, što je promenilo sve.

Da je rekao istinu, navode nadležni, karantin bi mogao da bude izbegnut.

Premijer države Stiven Maršal je rekao da je malo reći da je gnevan. On je rekao da će vlasti pomno pratiti posledice postupka ovog pojedinca.

Iz policije navode da muškarac neće snositi posledice jer "nikakva kazna nije predviđena za laganje".

Upitani da li će piceriji biti potrebno dodatno obezbeđenje zbog besa javnosti, iz policije su saopštili da u ovom trenutku razmatraju razne opcije.

Karantin je trebalo da bude na snazi tokom šest dana, ali su državne vlasti odlučile da će biti ukinut u subotu, tri dana ranije od planiranog, nakon što je danas potvrđeno samo tri nova slučaja zaraze.

U susednoj Viktoriji drugi talas epidemije uspešno je stavljen pod kontrolu. Vlasti u ovoj državi nisu prijavile nove slučajeve zaraze, niti smrtne ishode tokom 21 dana, nakon što su u prestonici ukinute stroge mere karantina.

Australija se uglavnom oslanja na uvođenje mera karantina, obimno testiranje i agresivno praćenje kontakata kako bi zaustavila širenje virusa.

U zemlji je do sada prijavljeno blizu 28.000 slučajeva kovida 19, od čijih je posledica preminulo nešto više od 900 pacijenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.