Da li je bekstvo moguće? (FOTO)

Izvor: B92, 08.Feb.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je bekstvo moguće? (FOTO)

Beograd -- Državni organi još ispituju okolnosti pokušaja bekstva članova zemunskog klana Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvora Specijalnog suda u Beogradu.

Fotoreporteri Tanjuga su obišli objekte posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu kako bi proverili da li je bekstvo Kalinića i Milovanovića uopšte bilo moguće.

Samo zid u dvorištu do koga su stigli begunci visok je oko pet metara i dodatno obezbeđen metalnim šiljcima, a oko zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dežuraju pripadnici žandarmerije pod punom opremom i naoružanjem.

Objekat u Ustaničkoj ulici, smešten u zgradi Specijalnog suda, u kome se sudi za najteža krivična dela, dugo je bio vojni zatvor, sve do 2003. kada je prilagođen potrebama suda i tužilaštava za organizovani kriminal i ratne zločine.

U zatvorskom delu zgrade, koji je čekao rekonstrukciju još nekoliko godina, nalazi se oko 35 ćelija i može da primi do 140 osoba.

Bezbednosni sistem pojačan je video kamerama koje pripadnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prate iz komandnog centra smeštenog u Ministarstvu pravde.

Zgrada ima oblik pravougaonika, tako da su zatvorski i sudski deo povezani hodnicima na svima spratovima.

Zatvorski hodnici imaju posebne izlaze na tri odvojena šetališta, koja se nalaze između unutrašnjih zidova zgrade. Šetališta su odvojena visokim zidovima koji su dodatno obezbeđeni metalnim šiljcima. Jedno šetalište je natkriveno i koristi se kada pada kiša.

U toj posebnoj pritvorskoj jedinici mahom su smeštena lica protiv kojih su postupci u toku pred Specijalnim sudom, odnosno pred Odeljenjem za ratne zločine i čiji bi prevoz na ročišta od Okružnog zatvora u Bačvanskoj do Ustaničke mogao da ima bezbednosne rizike, koji su na ovaj način izbegnuti.

Zbog svojih propusta u radu pet pripadnika službe obezbeđenja uhapšeno je juče zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića i sutra će biti saslušani pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo omogućavanje bekstva pritvorenom licu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Uhapšeni su Ninoslav Strahinjić, Dragiša Grković, Srđan Danić, Nenad Mitrović i Tomislav Lalović.

Oni su u utorak, po automatizmu, suspendovani s posla, odmah po otkrivanju pokušaja bekstva dvojice osuđenih na po 40 godina zatvora.

Istražni organi sumnjaju da su Kalinić i Milovanović bekstvo planirali računajući na pomoć kako iznutra, tako i spolja. Milovanović je 2004. pobegao iz beogradske Palate pravde službi obezbeđenja i policiji, kao i iz pritvora u istočnom Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.