Da li je Trampov predlog neustavan?

Izvor: VOA, 13.Dec.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Trampov predlog neustavan?

Pretendent na republikansku nominaciju pokrenuo je pitanje da li je zabrana muslimanima da uđu zemlju u skladu sa američkim ustavom?

Predsednički kandidat Donald Tramp izazvao je burne reakcije širom sveta zbog predloga da Sjedinjene Države zabrane muslimanima ulazak u zemlju. 

Sjedinjene Države zabranile su ulazak kineskim imigrantima krajem 19. veka i poslale su japanske Amerikance u sabirne kampove tokom Drugog svetskog rata. Zato se postavlja pitanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da li je poziv Donalda Trampa da se muslimanima zabrani ulazak u Ameriku, neustavan?

“To politički nije moguće. To prema ustavu nije moguće. To je veoma loša ideja.

Profesor prava na univerzitetu Džordžtaun, Dejvid Kol kaže da bi predsednik najpre morao da traži od Kongresa da usvoji zakon koji bi omogućio zabranu ulaska svim muslimanima, ali da bi čak i da on ili ona to uradi, ta zabrana bi bila neustavna.

Klauzula u prvom amandmanu ustava zabranjuje vladi da favorizuje ili diskriminiše bilo koju specifičnu religiju.”

Bela Kuća uzvratila je saopštenjem da svojim stavom Donald Tramp diskvalifikuje sebe da bude predsednik.

“Ako je prvi potez predsednika da stavi ruku na bibliju i obaveže se da će čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država i njihovu politiku, onda bih mogao da kažem da je ono za šta se Tramp zalaže potpuno suprotno vrednostima koje su zapisane u našem ustavu”, rekao je portparol Džoš Ernest.

Ali stručnjaci za ustav ne slažu se oko toga da li američka vlada može da zabrani ulazak muslimanima. Neki kažu da vlada ima široki spektar ovašćenja oko imigracije i da može da donese specifične odluke na osnovu nacionalnosti, kao što je to bio slučaj sa zabranom ulaska

Kinezima krajem 19. veka, delom zato što strani državljani u inostranstvu nisu pod zaštitom američkog ustava. Ali profesor Kol smatra da slučaj kao što je interniranje Amerikanaca japanskog porekla, u današnje vreme ne bi bio održiv.

"Iako odluka kojom se u to vreme podržalo interniranje nikada nije promenjena, jedini razlog za to je što vlada nikada više nije pokušala da učini nešto tako.”

Profesor prava na univerzitetu Jejl, Akil Rid Amar je putem Skajpa rekao da potez, kojim bi se zabranio ulazak svim muslimanima, podriva vrednosti zemlje.

“Američki pluralizam religija bio je svetlost za ceo svet, model za svet i to Donald Tramp ne shvata. U veoma dubokom smislu, njegov predlog je ne-američki.”

Ali Tramp i dalje vodi u anketama javnog mnjenja za republikansku predsedničku nominaciju, iako se suočava sa kritikama i kod kuće i širom sveta.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.