Da li je Srbija spremna za eutanaziju?

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2014, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Srbija spremna za eutanaziju?

Dozvoljavanje ubistva iz milosrđa kod nas bi stvorilo mnogo problema, smatraju stručnjaci.

Ubistvo iz milosrđa mlade Amerikanke Britani Majnard (29), koja je suočena sa rakom mozga, po sopstvenoj želji u subotu 1. novembra, osam meseci posle postavljanja dijagnoze, u svom domu u državi Oregon primila smrtonosnu dozu leka i umrla mirno, raširio je u Americi strah od epidemije eutanazije.

Sa sličnim problemom uskoro bi mogla da se suoči i naša zemlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Ovde se ubistvo iz milosrđa trenutno tretira kao krivično delo, ali prednacrt Građanskog zakona, čiji je predlagač Vlada, članom 87 predviđa uvođenje eutanazije.

Ukoliko predlog bude izglasan, neizlečivi bolesnici dobiće do kraja sledeće godine pravo "na dobrovoljni i saglasni prekid života".

Stručnjaci, međutim, već sad ukazuju da bi tu moglo da bude velikih problema, pa i zloupotreba.

Lekari na ovu temu nemaju dileme. U Hipokratovoj zakletvi koju polaže svaki od njih, piše: "Zaklinjem se da neću nikome dati lek koji će uzrokovati smrt ili dati savet koji će nekoga usmrtiti".

"Lično sam protiv eutanazije", kaže za Novosti profesor dr Slobodan Savić sa Instituta za sudsku medicinu. "Već na prvom koraku da se eutanazija sprovodi po nečijoj volji, koja mora da bude eksplicitno izražena, može da bude problema i zloupotreba. Već tu se otvara pitanje kako se to nepobitno može utvrditi, a kasnije i dokazati. Zatim, mora da postoji oboljenje koje je razlog zašto se neko odlučuje na eutanaziju, ali onda se mora prezicirati koje to tegobe podrazumeva, bolove ili nešto drugo, i na koja oboljenja se odnosi. Uglavnom mislimo na maligne bolesti, ali šta je recimo sa Alchajmerovom, ko će da utvrdi koja je to faza kada oboleli može da se izjasni da će odluku o eutanaziji, kada on ne bude u stanju, doneti neko na koga prenese to pravo".

I ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je protiv eutanazije.

"Kao neko ko se obavezao Hipokratovom zakletvom, ja sam protiv eutanazije, ali podržavam pokretanje javne debate i uključivanje najšire stručne i ostale javnosti u donošenje odluke", rekao je Lončar.

U stručnoj literaturi postoje podaci da je kod 20 odsto onih nad kojima je po sopstvenoj želji izvršena eutanazija, obdukcija pokazala da bolest zbog koje su izabrali smrt nije bila smrtonosna.

A za lekare je sporno i ko bi bio izvršitelj ubistva iz milosrđa.

"Nikad ne bih pristao da budem egzekutor", kaže profesor Savić. "U zemljama gde je eutanazija dozvoljena lekarima je ostavljeno pravo da biraju da li će oni biti izvršitelji. Gde god postoje 'privilegovana ubistva', nigde se ne podrazumeva da izvršitelj bude lekar. Postoji još mnogo problema o kojima se mora razmisliti. Prvo bi moralo da se uradi istraživanje među stanovništvom, jer takvu odluku ne bi smeo da donosi mali broj ljudi. Ako se pokaže da je većina za eutanaziju, onda moraju da se menjaju zakoni. Sad je i pomaganje u samoubistvu i ubistvo iz milosrđa krivično delo, a onda bi to iz korena moralo da se promeni".

Gde je dozvoljena eutanazija

Eutanazija je dozvoljena u malom broju zemalja - u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Švajcarskoj, Danskoj, Norveškoj, Austriji.

U Grčkoj i Rumuniji je zabranjena.

U Americi je ubistvo iz molosrđa prvo uvedeno u Oregonu, a zatim u još četiri države - Vašington, Montana, Vermont i Novi Meksiko.

Od 31. decembra prošle godine više od 750 obolelih u Oregonu iskoristilo je pravo na eutanaziju. Prosečna starost umrlih je 71 godina, a šestoro je bilo mlađe od 35 godina

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.