Da li je Srbija meta terorista?

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2015, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Srbija meta terorista?

Na svim mapama Islamske države, Balkan je deo globalnog kalifata. Prema tzv. strategiji Al Kaide 2020, u planu ekstremista je da Srbija do te godine postane deo čiste muslimanske države. To su, kažu stručnjaci za bezbednost, podaci poznati javnosti, iz kojih se vidi ideja islamskih ekstremista da se prošire i na Balkan.

"Naravno, to sad ne treba razumeti kao da oni imaju kapacitete da dođu ovde i okupiraju Balkan, to se neće desiti, oni to ne mogu da urade. Sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da Srbija ne spada među glavne mete terorista, ali ne možemo ni da se opustimo i da kažemo da smo potpuno bezbedni", ocenjuje Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost.

Zašto bi Srbija bila na nišanu terorista? Bivši direktor Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja objašnjava: logika terorizma nije samo osveta neprijateljima, već napad na zemlju u kojoj ga je moguće najlakše izvesti.



"Ljudi u Srbiji, u Beogradu, moraju biti oprezni, svaku sumnjivu informaciju moraju davati službama bezbednosti, ali mogu da budu relativno mirni, što se tiče opasnosti od terorističkih napada"
, kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Šta je, u tom smislu, pokazala antiteroristička vežba pod nazivom "Štit" održana u subotu? "Ma koliko spektakularno izgledalo, to je više da umiri domaću javnost, da postoji neko ko može da se suprotstavi teroristima i da umanji štetu koju bi oni mogli da naprave", mišljenja je novinar Đorđe Vlajić.

Stručnjaci veruju da srpske antiterorističke jedinice, po osposobljenosti, mogu na crtu nekim evropskim i svetskim.

Stefanović: Srbija bezbedna, nema pretnji od terorističkih napada

Srbija je stabilna i bezbedna i nema neposrednih pretnji od terorističkih napada, kao ni lica koja su identifikovana da su na planu izvršenja terorističkih udara, izjavio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Gostujući na RTS, precizirao je da se od građana Srbije koji su otišli da se bore u Siriji, njih 26 i dalje tamo nalazi, sedmoro se vratilo, dok se za osmoro smatra da su tamo izgubili život.

On je istakao da bezbednosne strukture Srbije o tome vode računa. "U Srbiji je mirno bezbedno i stabilno. Iz regiona s vremena na vreme dolaze impulsi nestabilnosti, ali mi želimo sa svim komšijama da sarađujemo i pokažemo da nismo protiv islama. Muslimani u Srbiji moraju da se osećajuu bezbedno, a treba da se plaši onaj ko planira teroristički napad", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, pojačano je prisustvo policije na granicama, kao i obaveštajni rad, jer je važno da bezbednosne strukture ukažu na vreme gde su centri radikalizacije, kako bi se oni neutralisali. "Građani mogu da budu bezbedni, naše strukture rade danonoćno. Imali smo i vežbu koja je pokazala kakav je odgovor svih združenih snaga bezbednosti", poručio je minsistar.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.