Da li će samovozeći automobili odlučivati o životu ili smrti?

Izvor: Blic, 29.Jun.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će samovozeći automobili odlučivati o životu ili smrti?

Inženjeri automobilske industrije su manje-više razvili potrebnu tehnologiju za izgradnju samovozećih automobila pa se samo čeka najhrabriji koji će tržištu ponuditi prvi model sposoban za autonomnu vožnju. Međutim, nakon tehnoloških problema, ostaje teži deo jednačine: da li ove mašine treba da imaju moć da odlučuju ko će preživeti saobraćajnu nesreću?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Automobilska industrija predviđa blistavu budućnost samovozećim automobilima,

Prodajete polvni automobil?

Postavite besplatan oglas.

međutim, ovo ne može da se dogodi dok se ne reše škakljiva moralna pitanja koje srećemo još u naučnofantastičnim delima Isaka Asimova iz prošlog veka.

Na primer, da li samovozeći automobil treba da žrtvuje svoje putnike i skrene u provaliju kako bi izbegao da udari u školski autobus pun dece?

Suočeni sa ovom etičkom problematikom, giganti automobilske industrije su za pomoć morali da se obrate profesorima filozofije i etike, a veliki deo istraživanja se obavlja na Stanford Univerzitetu gde je pokrenut Centar za istraživanje automobila.

"Ovo pitanje je svakako komplikovano", rekao je Kris Gerdes koji vodi laboratoriju, a nedavno se sastao sa predstavnicima Forda i Dženeral Motorsa u cilju rešenja problema.

"Firme su u velikoj meri svesne ovog problema i izazova koje on donosi jer njihovi programeri uveliko pokušavaju da donesu te odluke."

Proizvođači automobila, ali i tehnološki gigant Gugl ulažu milijarde u razvoj autonomnih automobila koji su već počeli testiranja na otvorenim putevima Kalifornije. U globalnim kampanjama se kao jedna od glavnih prednosti autonomnih automobila predstavlja brža reakcija kompjutera koji će moći da predvidi i izbegne potencijalne sudare i nesreće.

Međutim, nesreće će se i dalje događati i upravo u tim situacijama će kompjuter u automobilu morati da postavi pitanje manjeg zla - da li da skrene na trotoar pun ljudi kako bi izbegao kamion koji mu se velikom brzinom približava otpozadi ili da ostane na mestu i životno ugrozi svog vozača?

Iako su za rešavanje ove problematike potrebne ozbilje studije i veliki broj eksperimenata, mi vas pitamo koje je vaše mišljenje kada je reč o samovozećim automobilima koji odlučuju o životu ili smrti?

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Da li će samovozeći automobili odlučivati o životu ili smrti?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2015, 06:30

Inženjeri automobilske industrije su manje-više razvili potrebnu tehnologiju za izgradnju samovozećih automobila pa se samo čeka najhrabriji koji će tržištu ponuditi prvi model sposoban za autonomnu vožnju. Međutim, nakon tehnoloških problema, ostaje teži deo jednačine: da li ove mašine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.