Izvor: RTS, 30.Maj.2022, 16:27

Da li će, posle promene naziva ulica ili upisa novih u Užicu, građani morati da plaćaju troškove zamene dokumenata?

Na teritoriji grada Užica počelo je obeležavanje ulica, postavljanjem tabli sa nazivima i kućnim brojevima. Tako se, u okviru projekta Vlade Srbije, ušlo u završnicu ovog velikog posla kojim je u potpunosti ažurirana i formirana zvanična baza podataka koju će koristiti sve državne institucije. Šta će to značiti za građane i da li će biti novih troškova, proveravala je Jelena Božović.
Do početka realizacije ovog projekta domovi 2,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudi, bili su bez ulice i kućnog broja, među njima su i mnogobrojni Užičani, pa je ovaj grad na svoju mapu upisao 1.403 nove ulice i zaseoka, koji su imena dobili po predlogu gradske komisije i saveta mesnih zajednica.

Tako su u gradu na Đetinji, svoje ulice dobili i Mihailo Milovanović, prvi užički akademski slikar, Đorđe Stanojević, koji je projektovao užičku hidrocentralu, drugu u svetu po Teslinim principima naizmeničnih struja, pa Toma Naumović, koji je sa Sajma u Briselu 1892. doneo zlatnu medalju za užičku klekovaču, kao i monah Teodosije, koji je u manastiru Rujno 1537. štampao prvu srpsku knjigu - Rujansko četvorojevanđelje.
Izmene i nazivi novonastalih ulica, doveli su u grad i svetske velikane, umetnike, naučnike, sportiste, pa je i svaki od gradova pobratima Užica , dobio svoju ulicu, a u užičkim selima, ulice još čekaju table, sa nazivima koji su konačno utvrđeni.
"Teško će građani da zapamte kako se zovu ulice. Dugo vremena će trebati da zapamte. Menjamo dokumenta, po potrebi,ona koja se redovo menjaju i da zapamtimo adresu, znate..", kaže Rajko Udovičić iz Užica.

"Ja živim u Krvavcima, a ne znam u kojoj sam ulici. -Kako vam stiže pošta, kako vas pronalaze? Poštar - poznaje nas od pre ko zna koliko godina...zna gde su Krvavci, zna po imenu i prezimenu skoro svakog", objašnjava Radoje Lazović, iz Krvavaca.
"Ovo je kompletno trošak lokalne jedinice, lokalne samouprave i budžeta Republike Srbije, znači, građani neće imati problema finansijskih u smislu realizacije ovoga, niti će plaćati kućni broj koji se obeležava na njihovim kućama, niti će plaćati sutra, promenu svojih ličnih dokumenata," navodi Predrag Gavović, pomoćnik gradonačelnice Užica.
Kućnim brojem biće označeni i legalizovani i nelegalizovani objekti, kao i parcele predviđene za izgradnju, a završetak ovog projekta, na teritoriji grada Užica, očekuje se naredne godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.