Da li će loše vesti prodrmati političku elitu u BiH?

Izvor: Southeast European Times, 19.Okt.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će loše vesti prodrmati političku elitu u BiH?

Oštar izveštaj iz Brisela pokazatelj je dubine živog blata u kojem se zemlja nalazi, ali mnogi sumnjaju u to da će podstaći potrebne promene.

18/10/2011

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke -- 18.10.2011.

Najnovija procena Evropske komisije (EK) o napretku Bosne i Hercegovine ka pridruživanju EU jedna je od najkritičkijih do sada, priznaju zvaničnici.

„U izveštaju EK se objektivno i detaljno ukazuje na sve oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u kojima bi država trebalo da uloži još truda da dodatno unapredi proces pridruživanja EU“, rekla je direktorka Direkcije za evropsku integraciju Nevenka Savić za SETimes.

U izveštaju, dostavljenom u sredu (12. oktobra), ukazuje se na nepostojanje funkcionalne vlade -- godinu dana nakon održavanja izbora -- kao na glavnu prepreku. Takođe se navodi da su politička, ekonomska i bezbednosna situacija u kojoj se zemlja nalazi kritične, te da političari u BiH nemaju zajedničku viziju o tome u kom bi pravcu išli.

Borba protiv organizovanog kriminala je spora, a isto je sa nastojanjima za usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU i sprovođenje ekonomskih i administrativnih reformi, kao i poboljšanjima na polju ljudskih prava, zaključila je EK. Ukupno gledano, navodi se u izveštaju, tempo reformi je „vrlo ograničen“.

Jedine svetle tačke u inače turobnoj slici su očigledno liberalizacija viznog režima sa Šengenskom zonom i početak strukturnog dijaloga sa EU o pravosudnoj reformi.

Da li će negativne vesti iz Brisela podstaći lokalne političare na akciju? Mnogi su skeptični.

„Život je još teži, većina građana tone u apatiju, vizija EU troši se na dnevne političke igre“, kaže politički analitičar Vedran Džihić. „Istovremeno, politička elita BiH nastavlja praksu predstavljanja duboke krize kao nečeg normalnog, dok je zaštita nacionalnih (čitaj: njihovih sopstvenih) interesa u skladu sa njihovim etno-političkim populizmom zamena za ozbiljne reforme“, rekao je Džihić za SETimes.

„Vlasti uopšte nisu bile zabrinute zbog izveštaja; čak mislim da su vrlo zadovoljne. Takvi u BiH, a posebno u Republici Srpskoj, preferiraju izolaciju, jer mogu lakše da manipulišu građanima“, rekao je član parlamenta i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić za SETimes.

Prema sarajevskom komentatoru Senadu Pećaninu, „utisak koji se stiče jeste da ovim tempom BiH neće ući u EU još deset godina“.

Deo problema, rekao je on, je to što su građani prezauzeti svojim ekonomskim nedaćama da bi se fokusirali na to pitanje. Upozorenja iz Brisela imaju sve manji efekat na javnost, a ona onda ne vrši pritisak na političku elitu, rekao je on.

„Kada ljudi ne znaju kako će preživeti sutra, onda pitanje o članstvu u EU nije pitanje oko kojeg bi javnost pritiskalo vladajuću oligarhiju“, kaže Pećanin.

Ipak, oni sa kojima je razgovarao SETimes ukazuju da su zabrinuti zbog situacije, te da su pesimisti oko izgleda za promene.

„Sve zemlje u regionu napreduju, samo BiH stoji u mestu“, kaže administrativni službenik iz Sarajeva Haris Halilović, rezimirajući stav mnogih. „Sve dok su nacionalni interesi iznad individualnih i građanskih prava, u ovoj zemlji neće biti napretka.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.