Izvor: RTS, 04.Jul.2022, 16:04

Da li će izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Golubac podeliti imanja u Bratincu?

Brza saobraćajnica Požarevac-Golubac jednim delom prolazi preko Stiške ravnice. Na prvi pogled, to izgleda kao najjednostavniji deo za građevinske radove. Međutim, izgradnja puta na najplodnijoj zemlji Srbije ima velike posledice po poljoprivredu i svakodnevni život.
Porodica Dragana Ivkovića živi pored Đerdapske magistrale u Bratincu kod Požarevca već četiri kolena. I sa njom već znaju kako. Međutim prema trenutnom planu izgradnje Brze saobraćajnice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Požarevac-Golubac put će im prolaziti i sa druge strane, na 30 metara iza kuće, što će sve njihove probleme udvostručiti.
 
"Meni je najbitnije što mi dolaze do kuće i ja ću da živim kao u nekom getu između dva puta", kaže Dragan Ivković, iz Bratinca.

Problem imaju i poljoprivrednici, jer će im novi deo puta preseći najbolje parcele i zarobiti ih između brze saobraćajnice i pruge bez prilaznog puta, a platiće im samo mali deo preko kojeg će proći.
"Najveći problem je što će oni da me oštete za pet hektara zemlje, a da li ću ja moći da kupim na drugom mestu. Ovo je prva klasa zemljišta. Nije malo. Ja ubiram prihod na tih pet hektara oko pet miliona dinara godišnje. To je stvarno dobra zemlja", navodi jedan meštanin.
Drugi dodaje: "Nemamo prilazni put i ako bude neki to će da bude čak tamo od Bara i to od naše zemlje da nam uzmu da nam naprave put i to posle ne vredi ništa".
Meštani tvrde da rešenje postoji, ali da u preduzeću „Koridori Srbije" ne žele da ih saslušaju iako su ih već dva puta odbili sa različitim objašnjenjima koja ne odgovaraju realnom stanju na terenu. Odgovor nismo dobili ni mi posle više od mesec dana komunikacije.
"Rešenje bi bilo da se premesti put od ovog žutog za gas samo da se okrene na drugu stranu. Svi vlasnici parcela bi imali sa leve strane ulaz u parcele, a manji deo bi ostao tamo koji bi mogli da isplate i da završe posao", smatra Dragan Ivković, iz Bratinca.
Plodna zemlja odavno je neprocenjiva, međutim neophodan je i dobar put kojim će se prinosi transportovati. Zato se svi nadaju korisnom rešenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.