Da li će Obama nominovati novog sudiju Vrhovnog suda?

Izvor: VOA, 14.Feb.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Obama nominovati novog sudiju Vrhovnog suda?

Smrt američkog sudije Vrhovnog suda, Antonina Skalije, podstakla je apele konzervativaca da predsednik Obama ne nominuje njegovog naslednika tokom poslednje godine mandata, ali bi tako mesto u Vrhovnom sudu ostalo otvoreno neuobičajeno dugo odnosno 342 dana.

Republikanci se nadaju da će njihov kandidat pobediti na izborima u novembru što bi omogućilo imenovanje konzervativnog sudije, poput Skalije u cilju održanja tesne većine konzervativaca koja trenutno vlada na najvišem >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << sudu.

U proteklom veku dest sudija je preminulo i u proseku je bilo potrebno 95 dana da budu odobrene kandidature njihovih zamenika.

U medjuvremenu, gradjani i funkcioneri odaju poštu sudiji Skaliji. Neki su sinoć održali bdenje po izuzetno hladnom vremenu ispred Vrhovnog suda, dok su zastave spuštene na pola koplja.

Antonin Skalija je umro juče prirodnom smrću u snu u jednom odmaralištu u Teksasu u osamdesetoj godini života.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednički pretendenti u SAD o nominaciji novog sudije

Izvor: VOA, 14.Feb.2016

Republikanski predsednički pretendenti u Sjedinjenim Državama su tokom sinoćnje debate u Južnoj Karolini stali na stanovište da presednik Obama ne bi trebalo da nominuje zamenu za preminulog sudiju Skaliju...Oni su minutom ćutnje odali poštu sudiji Skaliji pre no što su pojasnili svoj stav povodom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.