Da li Srbin rado ide u vojnike? VIDEO

Izvor: B92, 23.Avg.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Srbin rado ide u vojnike? VIDEO

Beograd -- “Za” ili “protiv”, uvođenja obaveznog vojnog roka, glavna je tema u Srbiji prethodnih dana.

Još, međutim, nema nikakvih konkretnih ideja ni planova i sve se svodi na pretpostavke.

Sada nije pitanje da li Srbin ide rado, nego da li Srbin želi opet da ide u vojnike.

“Mislim da treba da se uvede. Mislim da je nekad kad se išlo u vojsku, kad je bio obavezan vojni rok da je bila omladina mnogo ozbiljnija, sad je neozbiljna”, kaže jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladić.

“Za šta će nam vojni rok? Pogotovo što Srbija pliva u parama, pa ne znamo šta ćemo i onda kao svi ajde da služimo vojsku”, ipak navode drugi.

Neki kažu i da ih zanima, a one koje ne zanima nazivaju “maminim sinovima”. Neki tvrde da treba ići u vojsku da se mladi “nauče disciplini”.

I dok se javnost bavi argumentima "za" ili "protiv", da li je bolje da vojni rok traje tri ili šest meseci, predsednik Srbije kaže: još je rano za konačnu odluku.

“Pustite, daleko smo mi od bilo kakve odluke. Analize, trajaće 6-7-8 meseci i onda ćemo da razgovaramo sa narodom”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Navodnu cenu od 700 miliona evra, za uvođenje vojnog roka ministar odbrane Aleksandar Vulin odbacio je kao smešnu. Zbog tog podatka, nasmejao se i Vučić.

"Pretpostavljam da je ministar Đorđević dao onu cifru od 700 miliona. Kakav genije! To ne bi bilo! Ukoliko je tri meseca, ne bi bilo više od 90 miliona, ukoliko je 6 meseci, ne bi bilo više od 130 miliona”, dodao je Vučić.

Dakle, između ideje i eventualne realizacije stoji jedan i dalje nepoznat period.

Stručnjaci tvrde da je moguće da su u vrhu srpske vojske uočili da pored profesionalnih vojnika, u obavljanju zadataka, ima mesta i za one na vojnom odsluženju.

Aktualizacija ove teme nametnula je pitanje - da li je profesionalizacija vojske urađena brzopleto?

"2003. kada je razmatrana po prvi put profesionalizacija Vojske Srbije, tj. SCG, se računalo da će ova država 2010. ući u NATO i da će se tako izvršiti profesionalizacija koja će onda omogućiti da Srbija delegira deo svojih bezbednosnih kapaciteta jednom sistemu kakav je NATO”, naveo je vojni analitičar Bojan Dimitrijević.

Do našeg članstva u NATO, nije došlo, ali do profesionalizacije vojske jeste. U našoj okolini, jedno podrazumeva drugo jer su skoro sve zemlje, ili u NATO-u, ili na putu ka njemu.

Ukoliko se narednih meseci ozvaniči oduka o obaveznom služenju vojnog roka, zaboravljeni ispraćaji ponovo će oživeti 2020. ili 2021. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.