Da li HDZ može da prevaziđe trenutne prepreke?

Izvor: Southeast European Times, 21.Dec.2011, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li HDZ može da prevaziđe trenutne prepreke?

Podneta je optužnica protiv HDZ dok su u stranci u toku previranja.

20/12/2011

Dražen Remiković for Southeast European Times iz Zagreba -- 20.12.2011.

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je pretrpela ubedljiv poraz na parlamentarnim izborima početkom decembra, počinje da se raspada. Optužbe za korupciju izlaze na videlo, a u toku su unutarstranačka previranja. Eksperti kažu da je moguć potpuni raspad HDZ, a zvaničnici stranke tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da će ih kriza ojačati.

Predsednik Transparensi Internešenela (TI) Hrvatske Nikola Kristić kaže da je korupcija HDZ-a izbila na svim nivoima vlasti. To što stranka preuzima političke zasluge za početak borbe protiv korupcije, dodaje Krstić, predstavlja bajku.

„Sigurno je da je velika suma novca povučena iz javnih kompanija. Ako se sve to dokaže, novac mora da se vrati poreskim obveznicima. Ako nema dovoljno novca [za vraćanje], sredstva će biti nabavljena prodajom stranačke imovine“, rekao je Kristić za SETimes.

TI Hrvatska je otkrio nepravilnosti u finansijskim izveštajima HDZ tokom decembarske predizborne kampanje, ali su lideri stranke to oštro demantovali.

U slučaju Fimi Media, državno tužilaštvo (USKOK) je podiglo optužnice protiv 11 osoba, uključujući HDZ kao pravni subjekat.

Svi su optuženi za nezakonito povlačenje novca iz državnih institucija i preduzeća, kao i za punjenje takozvanog crnog fonda HDZ sa ukupno 6 miliona evra.

Prvi rezultati istrage pokazuju da je Ivan Mravak, bivši direktor hrvatske elektroenergetske kompanije, priznao, u zamenu za godinu i po dana zatvorske kazne, da je 2007. godine, po nalogu bivšeg blagajnika HDZ Mladena Barišića dao 100.000 evra u crni fond HDZ-a.

Zdravko Petak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, rekao je da je raspad stranke moguć, ako dođe do otvorene borbe.

„Meni je zanimljiviji scenario po kojem se HDZ pretvara u drugačiju stranku. Mislim da bi stranka mogla da se transformiše u drugačiju stranku ili u dve manje. Stranka bi mogla da promeni statut i politički program u budućnosti ili da se reorganizuje unutar koalicije“, rekao je Petak za SETimes.

On je podsetio da je HDZ vladao više od 15 godina, sa izuzetkom tri godine SDP na vlasti. Nakon toga se pojavio premijer Ivo Sanader i povukao stranku napred.

„Takav uspeh je teško ponoviti. Ono što se događa sa HDZ je neka vrsta čišćenja pre pridruživanja EU. Tokom pregovora zvaničnici EU verovatno nikada nisu direktno rekli da neko mora da se uhapsi, ali postoje neki nepisani znakovi koji to nezvanično nagoveštavaju'“, dodao je Petak.

Bitka za prevlast unutar stranke je u toku. Zvaničnik stranke Vladimir Šeks rekao je da se niko neće kandidovati nasuprot Jadranke Kosor na predstojećim stranačkim izborima, ali mnogi izražavaju protivljenje.

„Šeks neće meni da govori šta da radim“, rekao je potpredsednik stranke Darko Milinović.

„Ovo je izjava iz doba socijalizma, kada je jedna osoba odlučivala sve“, rekao je zvaničnik stranke Andrija Hebrang.

Glavni osnivač HDZ Đuro Perica izjavio je hrvatskim medijima da će na izborima za HDZ -- koji će biti održani u februaru -- biti više kandidata za predsednika.

Potpredsednik HDZ Ivan Jarnjak deluje smireno u pogledu unutarstranačke borbe i izbornih rezultata.

„Dobro je za stranku da malo odahne od vlasti i napravi promene. Međutim, da li na vlasti ili u opoziciji, HDZ će uvek biti najjača hrvatska stranka“, rekao je Jarnjak za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.