Da kuća zablista

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da kuća zablista

U svakom domu se, i pored redovnog pranja i čišćenja, vremenom nakupe sitnice koje su ostale zanemarene. Iskoristite lepo vreme i tople prolećne dane, provetrite kuću i napravite veliko spremanje.

Kako bi čišćenje bilo što efikasnije, trebalo bi da se pridržavate nekoliko važnih pravila. Počnite od plafona i čistite prema podu. Ovo pravilo prekršite samo u jednom slučaju - kod usisavanja, pošto usisivač ne samo što čisti, već i izbacuje deo prašine u vazduh. Pripremite >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve što vam je potrebno za čišćenje kako biste izbegli prekidanje posla i gubljenje vremena na potragu za krpom ili metlom. Sve ukrasne sitnice koje mogu da se peru povremeno treba i oprati - nije dovoljno samo sa njih obrisati prašinu.

Pre nego što počnete, odlučite čime ćete čistiti, pošto se sredstva za čišćenje ne smeju mešati jer mogu izazvati otrovne gasove. Prilikom upotrebe hemijskih sredstava prostorija uvek mora imati dobru ventilaciju. Ne zaboravite da sva sredstva za čišćenje treba da odstoje na zaprljanim površinama kako bi njihov učinak bio potpun.

Učinak velikog spremanja biće najpre vidljiv ako čistite jednu po jednu prostoriju. Kao biste olakšali rad, iz prostorije iznesite sve sitnice koje vam mogu zasmetati ili se oštetiti prilikom čišćenja, a nameštaj odmaknite od zidova. Paučinu i prašinu sa tavanice najlakše ćete skinuti metlom umotanom u vlažnu krpu. Zidove možete očistiti mešavinom od pola šolje amonijaka, četvrt šolje belog sirćeta, četvrt šolje sode-bikarbone i četiri litre tople vode. Glatki zidovi čiste se sunđerom navlaženim ovom mešavinom, dok je neravne zidove bolje čistiti vlažnim najlon čarapama, pošto one neće ostaviti komadiće iskidanog materijala za sobom. Nemasne mrlje sa tapeta koje se ne smeju prati najlakše ćete skinuti običnom gumicom za brisanje.

Prozorska stakla možete očistiti mešavinom od tri kašike amonijaka, kašike sirćeta i pola litre vode. Da se na staklima ne bi pojavile ružne mrlje od čišćenja, nikada ih nemojte brisati kada su izložena direktnom sunčevom zračenju. Sušite ih starim novinama ili svilenim čarapama, i to spoljnu stranu stakla u jednom, a unutrašnju u drugom pravcu: tako ćete uvek znati sa koje je strane potrebno dodatno glancanje ako tragovi brisanja ostanu vidljivi.

D. D.

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.