Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da biste počeli da štedite i to radili efikasno postoji jedna magična reč

Svako ko se ikada ozbiljnije bavio ekonomijom zna da su štednja i stezanje kaiša kao mera uštede budžeta retko kad efikasan metod. Novac prosto mora da kruži i da se troši. Ono što je ipak znatno efikasnije je racionalizacija troškova. Racionalizacije je ključna reč i naš je savet da je primenite i na kućni budžet.

Štednja i racionalizacija jesu srodni pojmovi, ali u njima ipak postoji razlika. Štednja je odricanje na svim frontovima, a racionalizacija sredstava je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preusmerenje novca na stvari od većeg značaja, što može značiti da će neke stvari zbog niskog prioriteta prosto ostati bez sredstava i na taj način popuniti budžet ili biti usmerene na neku profitabilniju delatnost.

Ali, prevedimo sve ovo na jezik svakodnevice. Dakle, umesto toga da sebi uskraćujete zadovoljstvo svuda i na svemu, odreknite se samo onoga suštinski nebitnog.

Dakle, kada ste u kupovini najiskrenije se zapitajte da li vam treba još jedan par cipela. Da li prethodna dva zaista više ne rade svoj posao. Da li za mnogo manje pare, na primer, umesto kupovine cipela možete popravite bojler koji ne prestaje da curka, iako nekako ipak radi.

Neočekivano ste dobili ili zaradili veću sumu novca. Evo kako bi racionalizacija sa tim novcem izgledala. Naravo da biste prvo osvestili sve porive da novac odmah potrošite na nešto što se te odavno želeli. Ali, zar nije najlogičnije novac usmeriti tako da on može da naraste i eventualno biti dobra suma za dalja ulaganja u nešto što vam se na duže staze može isplatiti.

Zbog toga je racionalan potez odlučiti se na štednju u banci i čekati trenutak kada će se mnogi faktori za pametnu investiciju poklopiti, a zatim i potrošiti taj novac, ali potrošiti ga pametno, dakle racionalno.

Ukoliko vas je strah od oročene štednje, uvek možete odabrati takvu štednju koja vam omogućava podizanje odeređene svote novca koja štednju i oročenost ne narušava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.