DŽONSON SE PLAŠI RASPADA VELIKE BRITANIJE: Bilo bi šteta da izgubimo tu snagu i čaroliju

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 17:42

DŽONSON SE PLAŠI RASPADA VELIKE BRITANIJE: Bilo bi šteta da izgubimo tu snagu i čaroliju

Za britanskog premijera ovo je najveće političko partnerstvo koje je svet ikada video

Premijer Boris Džonson upozorio je da će Velika Britanija biti slabija ako se raskine unija koja okuplja četiri nacije, što je najnovija izjava o njegovom protivljenju sve glasnijim pozivima za nezavisnost Škotske.

Nesuglasice između četiri britanska konstitutivna naroda - Škota, Velšana, Severnih Iraca i Engleza -  oko rešavanja problema u vezi sa pandemijom korona virusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naštetile su odnosima koji su ionako već bili narušeni zbog Bregzita.

To se posebno odnosi na Škotsku, koja je glasala protiv izlaska iz Evropske unije. Najnovije ankete pokazuju da je podrška za nezavisnost Škotske tek neznatno veća od podrške 300-godišnjoj uniji s Engleskom.

- Unija Ujedinjenog Kraljevstva je za mene najveće političko partnerstvo koje je svet ikada video. Bilo bi šteta da se izgubi da snaga, ta čarolija naše unije - rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Na referendumu 2014. godine, 55 odsto Škota je glasalo za ostanak u uniji, a 45 odsto za neovisnost. Međutim, Škotska nacionalna partija (SNP), koja vlada tom poluautonomnom regijom, želi ponavljanje referenduma.

Džonson, britanski ministri i ostali visokorangirani državnici, veliki zagovornici unije, zadnjih nedelja su u Škotskoj uveliko raspravljali o snazi i dobrobiti tog odnosa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.