DW: Kritika zbog sankcija SAD Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu

Izvor: B92, 14.Jun.2020, 16:26

DW: Kritika zbog sankcija SAD Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu

Međunarodni krivični sud u Hagu osudio je odluku SAD da odobri sankcije protiv sudskog osoblja.

Rekao je da je to "neprihvatljiv pokušaj uplitanja u vladavinu prava i sudske postupke“.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da odobri sankcije protiv osoblja MKS koje istražuje američke trupe i zvaničnike obaveštajnih službi i pripadnike savezničkih država, uključujući Izrael, zbog mogućih ratnih zločina u Avganistanu, saopštena je krajem nedelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trampova naredba blokirala bi finansijsku imovinu zaposlenih u sudu i njima kao i članovima njihovih porodica zabranila im ulazak u Sjedinjene Države.

Sud, koji ima 123 države članice, saopštio je da čvrsto stoji iza svojih zvaničnika i osoblja ostajući nepokolebljiv u svojoj posvećenosti nezavisnom i nepristrasnom izvršavanju mandata koji mu dodeljuje Rimski statut utvrđen u osnivačkom ugovoru. U saopštenju se navodi da napad na Međunarodni krivični sud u Hagu takođe predstavlja "napad na interese žrtava zločina i za mnoge kojima predstavlja poslednju nadu u pravdu".

SAD nikada nisu bile članica suda

Haški sud je osnovan 2002. godine za krivično gonjenje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i genocida na mestima gde se počinioci inače ne mogu suočiti sa pravdom.Sjedinjene Države nikada nisu bile članice MKS.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je sud bio neuspešan i neefikasan u procesuiranju ratnih zločina, te da će Sjedinjene Države kazniti zaposlene u MKS za bilo kakvu istragu ili gonjenje Amerikanaca u Avganistanu i dodao da bi im se moglo zabraniti i gonjenje Izraelaca zbog navodnih zlostavljanja nad Palestincima.

Borelj zabrinut

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je "vrlo zabrinut" zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da odobri uvođenje sankcija protiv svih zvaničnika MKS suda uključenih u istrage oko aktivnosti američkih snaga. On je rekao da će EU razmotriti sve impllikacije te odluke i da će se o tome razgovarati na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, koji će održati video konferenciju u ponedeljak 15. juna, a prema navodima diplomatskih izvora, predviđen je i razgovor sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Borelj je rekao da EU snažno podržava MKS, jer je on odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju međunarodne pravde i represiji najtežih međunarodnih zločina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.